Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, gerçekten işlevsel olan ilk 3D baskılı insan beyni dokusunu başarıyla oluşturduklarını açıkladı. Bu gelişme, Alzheimer gibi nörolojik bozuklukları incelemek için yeni bir kapı açabilir.
Araştırmacılar, Cell Stem Cell dergisinde yayımlanan bir makalede, yatay “biyo-mürekkep” jel katmanlarını kullanarak 3D baskılı beyin dokusunu nasıl oluşturduklarını detaylı bir şekilde açıkladılar.
Yeni araştırmanın ortak yazarlarından Su-Chun Zhang, bu gelişmeyi “Doku hala bir arada duracak yeterli yapıya sahip ancak nöronların birbirine dönüşmesine ve birbirleriyle iletişim kurmaya izin verecek kadar da yumuşak” olarak tanımladı.
Araştırmacılar, kullandıkları düzen sayesinde hücrelerin, insan beynindekine benzer şekilde ağlar oluşturduğunu ve oluşturdukları nörotransmitterler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurduğunu belirtiyorlar.
Bu 3D baskılı beyin dokusunun, bilim insanlarının beyni incelemede kullandıkları “mini beyin” modellerine göre daha avantajlı olduğuna inanılıyor. Esneklikleri, nörolojik hastalıkların insan beyni üzerindeki etkilerini inceleme konusunda büyük yenilikler sağlayabilir ve beynimizin işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.