Genel

Bilim İnsanları Açıkladı: Jüpiter’in Uydusu Europa’da Yaşam Olabilir!

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kâşif insanoğlunun araştırmalarının sınırı dünyayı aşıyor. Bilim insanları güneş sistemini ve gezegenlerini araştırmaya devam ediyor. Akıllardaki soru ise, dünya dışında hayat var mı?

Europa, Jüpiter’in şu ana kadar keşfedilen 79 uydusundan biri. 1.940 mil çapında olan bu uydu, Jüpiter’in en büyük dördüncü uydusu. Bilim insanları; Europa’nın 15 mil kalınlığında bir buz tabakası ile kaplı olduğunu, ancak bu buz örtüsünün altında akışkan halde bir su kütlesi olduğunu düşünüyor. Hatta buzullarla kaplı Europa’daki suyun, yüzeye tahmin edilenden çok daha yakın olabileceği tahmin ediliyor.

Grönland ile Olan Benzerlik Umut Verici

Nature Communications isimli bilimli dergisinde Europa’ya ilgili yeni araştırmalar yayınlandı. Dergi, Europa ile Grönland arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Özellikle M şeklindeki sivri buzul tepeleri arasında benzerlik oldukça dikkat çekti. Buz tabakası altındaki suların şekil verdiği M şeklindeki buzullar, delici radar yardımıyla gözlemlendi. Grönland’daki buzulların, yüzeyde oluşan çatlaklardan okyanus suyunun yaptığı baskı ile oluştuğu keşfedildi. Ayrıca suyun buzul yüzeye çok yakın bir seviyede olduğu belirtildi.

Europa ve Grönland arasındaki benzerlik göz önüne alındığında, Europa’da, buz yüzeyine çok yakın bir seviyede su olma ihtimali oldukça güçlendi. Dünya dışında hayat arayan bilim insanlarına göre, buz örtüsüne çok yakın akışkan bir suyun bulunması kimyasal bir döngü oluşturabilir. Bu döngü mikroplar için yaşanabilir bir ortam sağlayabilir. Yüzeye yakın bu su kütlesi, güneş sisteminde ikinci bir habitatın olma ihtimalini güçlendiriyor. Bu habitat birçok organizmaya ev sahipliği yapabilir.

Dünya’nın 2 Katı Kadar Su Olabilir

Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucu Europa’daki potansiyel su miktarının, Dünya’dakinin 2 katından fazla olabileceğini düşünüyor. Bilindiği üzere Dünya üzerindeki ilk yaşam belirtilerini deniz mikropları ve organizmaları vermişti.

Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA), yaşanan gelişmeler sonrasında Europa’daki yaşam ihtimalini araştırmaya hız verdi. NASA araştırmalar için 2024 yılına Europa Clipper ismi verilen bir uzay aracını buraya yollayacak.

İlk Kez Galileo Keşfetti

Europa ilk kez, ünlü kâşif Galilei Galileo tarafından 1610 yılında keşfedilmişti