Bilim insanından şaşırtan istek: Tropik meyvelerin üretimi durdurulsun!
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, avokado gibi tropik meyvelerin üretimi için yeraltı sularının yok edildiğini belirterek, bu üretimin durdurulması gerektiğini savundu.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde son yıllarda tropik meyvelerin üretimi artmaya başladı. Özellikle Antalya, Mersin gibi illerde muz, avokado, mango, ejder meyvesi gibi ürünlerin üretimi artarken, su kaynaklarının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanıyor.
Gazipaşa ilçesinde, 100 bin ton muz üretiminin gerçekleştiği bölgede yaşanan su sıkıntısı nedeniyle muz bahçelerinin sökülmeye başlandığı ve yerlerine villaların inşa edildiği gözlendi.
TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz, mango, avokado gibi bitkilerin su kaynaklarını yoğun bir şekilde kullandığını ve bu üretimin sürdürülemez olduğunu vurguladı. Damla sulama sistemine uygun olmayan bu bitkilerin, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmadığını belirten Kesici, su kaynaklarının korunması gerektiğini ifade etti.
“Bol yağışlı iklime ihtiyaçları var”
Mango yetiştirilen bölgelerin su sıkıntısı yaşadığını belirten Kesici, bu bitkilerin tropikal iklimde yetiştiğini ve bol yağışlı bir iklime ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kesici, Türkiye’nin iklim koşullarının tropikal bitkiler için uygun olmadığını ve bu üretimin su kaynaklarını tehlikeye attığını ifade etti.
“Hırsın bu kadarı fazla”
Kesici, “Mango, tropikal iklim bitkisi. Tropikal iklim de bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen İklim Sınıflandırması’na göre; yılın 12 ayı boyunca 18 derece altında sıcaklık gerçekleşmez. Bu özellikteki iklimde yetişir ve çok su ister. Hırsın bu kadarı fazla. Suyu ve geleceği düşünüyorsak, mango ve benzeri tropikal bitkileri dikmemeliyiz” dedi.
Son dönemde derin sondaj kuyularının açılmasına izin verilmesinin su kaynaklarını tehdit ettiğini söyleyen Kesici, bu ürünlerin ithal edilebileceğini ve yeraltı sularının tüketilmemesi gerektiğini savundu.