Bilim insanları korkutan sonucu ortaya koydu: Covid-19 uzun sürede beyindeki gri maddenin azalmasına neden oluyor

Mart 2020’de Covid-19 salgını tüm dünyada etkisini gösterdi ve pandemi sürecinde küresel önlemler alındı. Ancak pandemi henüz tam olarak sonlanmadı ve Covid-19 salgını etkisini göstermeye devam ediyor. Salgına karşı aşı bulunmuş olsa da Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre Covid-19’un uzun süreli bazı etkileri bulunuyor. Araştırmaya göre bu etkilerden biri de Covid-19 virüsünün, hastalığı hafif atlatanlarda bile, beyindeki gri maddenin ciddi ölçüde azalmasına neden olması. Bu etkinin sonuçları arasında, araştırmaya göre kokuyla ilişkili olan korteksin zarar görmesi yer alırken, diğer yandan beyinde de küçülme görülmesi olduğu belirtiliyor.

Covid-19’un Uzun Süreli Etkileri Araştırıldı

Her ne kadar aşı bulunmuş olsa da Copvid-19 salgını her gün yüz binlerce insana bulaşmaya devam ediyor. Ancak virüsün yeni mutasyonlu hallerinin, önceki versiyonlarına göre daha az şiddetli hastalığa yol açtığı da biliniyor. Ancak tüm bunlara rağmen Covid-19 virüsü, bilim dünyasında hala birçok gizemini de koruyor. Bilim dünyasında bu gizemler arasında, Covid-19 hastalığının uzun sürelerde ne gibi etkilerinin olduğu konusu da yer alıyor. Bugüne kadar yapılan bazı bilimsel araştırmalar, virüsün uzun sürede beyinde küçülmeye neden olabileceğini ortaya koymuştu. Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmada, hastalığın uzun süreli bazı etkilerine yer verildi.

Covid-19 Beyindeki Gri Maddenin Azalmasına Neden Oluyor

Söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalık, uzun sürede beyindeki gri maddenin önemli ölçülerde azalmasına neden oluyor. Araştırmaya göre yaşları 51-81 arasında değişen 785 UK Biobank katılımcısı üzerinde yapılan çalışmalarda, Covid-19 hastalığını geçiren 401 kişi ve 385 kontrol incelemeye alındı. Hastalığı geçiren kişilerin hastalık öncesi ve hastalık sonrası beyin görüntülemelerine bakıldı ve görüntüler, beyindeki gri maddenin azaldığını gösterdi. Ayrıca çalışmalarda, gri maddenin azalmasının yanı sıra, beyindeki koku ile ilişkili primer olfaktör kortekste de doku hasarları tespit edildi.

Exit mobile version