Bilim

Bilim insanları uyardı: ‘Alkol ile bu içeceği sakın karıştırmayın’

Bilim insanları, alkol ile kola gibi içeceklerin karıştırılmasının ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda bir uyarıda bulundu. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, herhangi bir içkinin kola ile karıştırılmasının sağlığa zararlı sonuçlara neden olabileceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, içki ile kolanın karıştırılmasının içkinin etkilerini gizleyerek daha fazla içki tüketimine yol açabileceği vurgulandı. Ayrıca, kafeinin alkolün depresan etkilerini maskeleyerek içenlerin kendilerini normalden daha uyanık hissetmelerine neden olabileceği belirtildi. Bu durumun daha fazla alkol tüketimine ve beklenenden daha fazla sarhoş olmaya yol açarak alkole bağlı riskleri artırabileceği ifade edildi.

Bu uyarıya ek olarak, 2007 yılında Manchester Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da içkideki baloncukların alkolü daha hızlı emilmesine neden olabileceğini gösterdi. Gazsız su veya maden suyu ile karıştırılan içkinin, karbonatlı içeceklerle karıştırılmasına kıyasla daha hızlı emildiği ortaya çıktı. Princeton Üniversitesi ise kola gibi gazlı içeceklerin içindeki karbondioksidin midedeki basıncı artırarak alkolün mide zarından kan dolaşımına geçişini hızlandırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.