Gündem

Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca’nın açıklama yapacağı saat belli oldu

Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayısı ciddi oranda artış gösterdi. Salgınla mücadele devam ederken, tedbirsizlikler alarma geçirdi. Vakaların artmasının ardından Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında yeniden toplandı. Kritik toplantının ardından saat 19.00’da Bakan Koca açıklama yapacak.

Geçen hafta başlayan kısıtlamalar nasıl sonuç verdi? Hafta sonu kısıtlamaları genişleyecek mi? Şehirlerarası seyahat kısıtlaması olacak mı? Vaka artışı görülen iller için özel tedbirler var mı? Aşılama için takvim ve değerlendirmeler neler? Kurulun gündeminde bunların yanı sıra yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı da var.

Toplantıda koronavirüse karşı yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı merak edilirken, aşı konusunun da görüşülmesi bekleniyor. Yılbaşında sokağa çıkma yasağı da masada olacak.

Koronavirüs salgınında her gün açıklanan tabloda artış eğilimi kendini gösteriyor. Alınan önlemlerin vaka sayılarını ne kadar düşüreceği ilerleyen günlerde ortaya çıkacak. Dün açıklanan turkuaz tabloda, 201 bin 219 Kovid-19 testi yapıldığı, 33 bin 198 kişinin testinin ise pozitif çıktığı açıklandı. 211 kişinin ise hayatını kaybettiği öğrenildi.

İZMİR VE 3 İLDE ALARM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir, Adana, Mersin ve Hatay’daki büyük tehlikeye dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir, Adana, Mersin ve Hatay valileri, il sağlık müdürleri ve halk sağlığı başkanlarıyla çevrimiçi toplantı yaptığını belirterek bu illere ilişkin yatak doluluk ve yoğun bakım doluluk oranlarını paylaştı.Paylaşımında İzmir, Adana, Mersin ve Hatay’daki koronavirüs durumunu gözden geçirdiklerini ifade eden Koca, “Bu illerimizde sabit vaka artışı var, ağır hasta yükü artıyor. Sırasıyla Hatay, Mersin, Adana ve İzmir’de risk devam ediyor.” dedi.

Koca’nın paylaşımının devamında paylaştığı verilere göre bu illerdeki yatak doluluk ve yoğun bakım doluluk oranları şu şekilde:

İzmir’de yatak doluluk oranı %59, yoğun bakım doluluk oranı %83

Adana’da yatak doluluk oranı %62, yoğun bakım doluluk oranı %81

Mersin’de yatak doluluk oranı %58, yoğun bakım doluluk oranı %84

Hatay’da yatak doluluk oranı %64, yoğun bakım doluluk oranı %89

Yerel ilave ve tedbirlerin zamanında ve hızlı şekilde devreye girmesinin sonuç almadaki önemini vurgulayan Koca “Sorumluluk hepimizin. Ara vermeden mücadeleye devam edelim; birlikte kazanacağız.” ifadelerini kullandı.