Bilim Kurulu üyesi uyardı: “Tek Aşı Eşittir Hiç Aşı”!

Yaklaşık iki senedir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sağlık sektörü seferber olmuş halde. Tüm dünyada aşı çalışmalarına ağırlık veriliyor, sayıyı artırmak için çeşitli teşvik programları hazırlanıyor. Konuyla ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Son haftalarda vaka sayılarının yüzde 200’ün üstünde artış gösterdiğine dikkat çeken Şener, ikinci doz aşının önemini hatırlattı.

“Bu artışın temel sebebi ikinci dozunu olmayanlar ya da hiç aşılanmamış olanlar” diyen Şener, hastalığı geçirip aşı olmayanların da önemli bir grubu oluşturduğunu söyledi. Şener, “Hastalığı atlattığı için korunduğunu zannediyor. Özellikle 60 yaş üstünde hastalığı sağ salim atlatıp sonra aşılanmaya gitmeyenlerde hastalık ölümcül seyredebilir. Doğal bağışık oluşuyor ama kalıcı bir antikor yanıtı olmuyor. O yüzden mutlaka salgın yaygın olduğu için, başka varyantlar olduğu için hastalığı atlatmış olsa bile aşı olmalı” şeklinde konuştu.

Tek doz aşının yeterli koruma sağlamadığına dikkat çeken Şener, “Tek aşı eşittir hiç aşı. Hiçbir aşı tipinde tek aşı yapılmaz. Bunun altını çizmemiz lazım. Bazıları tek dozu oluyor, ikinci dozu olmuyor. O zaman ilk aşı da boşuna olmuş oluyor. Maddi ve manevi külfetin yanında sonuç da alamıyoruz. Aşılanma takvimi geçerse baştan başlamamız gerekiyor” dedi.

Eylül ayında okulların açılmasının planladığına işaret eden Şener, dünya genelinde 15-17 yaş grubunda da aşılamanın başladığını bildirdi.

 

Exit mobile version