Dün yapılan açıklamaya göre uzun süredir çalışmaları devam eden yerli aşı TURKOVAC için acil kullanım onayı çıkmıştı. Öte yandan koronavirüs’ün mutasyonlu varyantları arka arkaya ortaya çıkarken vatandaş hangi aşının daha etkili olabileceği konusunda araştırma yapmaya devam ediyor. Bu konuyla alakalı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz önemli bir açıklamada bulundu. İşte o açıklama…
Bilim Kurulu Üyesinin TURKOVAC Açıklaması
TURKOVAC’ın tıpkı Sinovac gibi inaktive virüs aşısı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Şu anda elimizdeki veriler TURKOVAC aşısının güvenlik ve etkililik yönünden oldukça etkin olduğunu hatta ülkemizde uygulanan diğer inaktive aşı Sinovac’a göre daha etkin olduğunu ortaya koymuş durumda. Özellikle bizim aşılardan beklentimiz ağır hastalığı ve ölümü önlemesi. Bu yönüyle de TURKOVAC olmuş grupta ağır hastalık ve ölüm vakasıyla da karşılaşılmaması oldukça sevindirici bir gelişme” şeklinde konuştu.
Kayıpmaz, “Şu anda uygulanan acil kullanım onayı 18 yaş ve üstü bireylerin katıldığı klinik çalışmaların neticesinde elde edildi. Ama bununla ilgili 12-18 yaş arasının veya 5-11 yaş arasının dâhil edildiği çalışmalar yapılıp ona dair veriler elde edildiğinde bu sorunun yanıtını verebiliriz. Bu çalışma Dünya Sağlık Örgütü’nün tanıdığı çalışmalardan biriydi. DSÖ tarafından da acil kullanım onayı aldığında yurtdışına çıkarken eğer varılacak ülke inaktif aşıyı ve bizim TURKOVAC aşımızı kabul ediyorsa bu anlamda bir sorun olmayacak. Bu ilerleyen günlerde gündeme gelecek konu başlıklarından biri” ifadelerini kullandı.
Karma aşı uygulamalarının şu anda başarılı sonuç verdiğini dile getiren Kayıpmaz, şunları söyledi: “Şu ana kadar hiç aşı olmamış ve yerli aşıyı bekleyen bir kesim vardı onlar için primer aşılama şeklinde uygulanabilecek bir aşı. Ama sadece bu değil, 2 doz Sinovac olmuş kişilere 3’üncü doz hatırlatma aşısı şeklinde de uygulanabilir. Bunun dışında şu anda çalışmaları başlayacak olan 2 doz mRNA aşısının ardından hatırlatma dozu olarak TURKOVAC uygulanabilir mi sorusuna cevap vermek amacıyla da yakın zamanda bir klinik çalışma yapılacak. Burada da primer aşılamada da konumlandırılabilir.”