Gündem

Bilim Kurulu Üyesi’nden yılbaşında 3 günlük kısıtlama açıklaması!

Türkiye’de artan vakalar nedeniyle yeni corona virüsü tedbirleri alındı. Yılbaşında uygulanacak olan kısıtlamalar ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “En az 3 günlük bir kısıtlamanın olumlu olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bugün Kabine tekrar toplanıyor. Bu nedenle yeni corona virüsü kısıtlamalarının açıklanıp açıklanmayacağı merak ediliyor. Özellikle yıl sonunun gelmesi ile beraber yılbaşında uygulanacak yasaklar hakkında açıklaması yapılması bekleniyor.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlhan, “İnsanlar Cuma günü bir araya geliyorlar, bütün hafta sonunu birkaç aile beraber geçiriyorlar. Hafta sonları dinlenmek için iyi bir seçenek ama bir araya gelmek için iyi bir seçenek değil. Öyle olduğu zaman da tabi birden fazla kişi enfekte olarak karşımıza çıkabiliyor. Bunları yapmamak gerekiyor. Şu an geldiğimiz noktada da hafta sonu kısıtlamalarının devam etmesi uygun olacak gibi görünüyor. Önümüz yılbaşı biliyorsunuz. Yılbaşında 2 gün zaten hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var. Yılbaşı akşamı da kısıtlamalı. Cuma günü yılbaşının ertesi günü, zaten akşam saatinde sokağa çıkma kısıtlaması başlıyor, hafta sonunu kapsayacak şekilde. Cuma günü gündüz de resmi tatil olduğunu düşündüğümüzde aslında en az 3 günlük bir kısıtlamanın olumlu olacağını düşünüyorum. Bunun hem vaka hem hasta sayısına olumlu yansıyacağı kanısındayım” ifadelerini kullandı.

İller arasında seyahat kısıtlamasının faydalı olabileceğini de sözlerine ekleyen İlhan, “Özel araçlar ile şehirlerarası dolaşmak şu an özel izne tabi. Özel araçla dolaşmanın dışında belki yılbaşı yoğunluğunu düşündüğümüzde, o dönem için insanlar tatil gibi görüp başka yerlere gitmesin diye belki yılbaşı öncesinde sadece iş ile ilgili dışarı çıkanların çıkmasına izin verilebilir. Aslında bu halihazırda da yapılabilir. İller arası dolaşım sadece işle ilgili olarak gidecekler için, tabi ki mücbir sebepler hariç, vefat gibi diğer nedenler haricinde kısıtlama yapılabilir düşüncesindeyim” açıklamasında bulundu.

Şubat tatilinden sonra yine küçüklerden başlayarak vaka sayısına göre okulları açmanın faydalı olabileceğini söyleyen İlhan, aşı sonrasında da maske, mesafe ve temizlik kurallarına bir süre daha dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haziran ayı sonrasında tüm Türkiye’nin aşılanabileceğini ifade eden Prof, Dr, İlhan, “Ben aşı olacağım. Sıra bana geldiğinde, o sırada hangi aşı varsa onu olacağım. Ama görünen o ki Çin aşısı yani Sinovac aşısı olacağız. Sağlık Bakanımız söylemişti sağlık çalışanları zaten en başta aşı olacak. Bilim Kurulu olarak belki bir arada da aşı olabiliriz. Yani muhtemelen yılbaşı civarında ilk aşımı olacağım ben. İkinci dozumu da Ocak ayı içerisinde olurum”dedi.