Bilinen en büyük kuyruklu yıldızı dünyaya yaklaşıyor! 500 trilyon ton ve çapı 128 km!

Gelişen teknoloji dünyamızı her gün daha yakından tanımamızı sağlarken, dünyanın ötesine yapılan keşiflere her gün bir yenisinin eklenmesine de neden oluyor. Daha birkaç yüz yıl önce evimiz, üzerinde yaşadığımız dünyanın şekli hakkında bile fikrimiz yokken, şu an güneş sisteminden kilometrelerce uzaktaki yıldızları, kuyruklu yıldızları, gezegenleri hatta başka galaksileri keşfediyoruz. Bu keşiflerin birçoğu Hubble uzay teleskobu yardımıyla yapılıyor.

Hubble’ın merceğine takılan son kuyrukluyıldız ise diğerlerinden farklı. Farkı ise boyutundan kaynaklanıyor. Comet Bernardinelli-Bernstein adı verilen kuyruklu yıldız şu ana kadar keşfedilmiş en büyük kuyruklu yıldız olma özelliğini taşıyor.

Bilim adamları açıkladı! Tüm veriler 2031 yılını gösteriyor!

Aslında bu kuyruklu yıldızla ilk karşılaşmamız değil. Hubble uzay teleskobu tarafından ilk kez 2014 yılında görüntülenmişti. İlk görüntülendiği yılda, gökbilimciler çok büyük boyutlarda olduğunu tahmin etmiş ancak kuyruklu yıldızın güneşten 3 milyar milden daha uzak olması emin olamamalarına neden olmuştu.

Taipa’da kurulan Makao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde bir gökbilimci heyeti, Hubble uzay teleskobundan aldıkları veriler doğrultusunda yaklaşan kuyruklu yıldızın bir bilgisayar modellemesini yaptılar. Yapılan modellemeye yanılma payı olarak, kuyruklu yıldızın hala çok uzakta olması ve alınan görüntülerin teleskop görüntüsü olması eklendi. Tüm bu olumsuzluklar kuyruklu yıldızın net bir şekilde araştırılmasını ve hakkındaki bilgilerin doğruluğunun kanıtlanmasını çok zorlaştırıyordu. Yine de ortaya çıkan sonuçlar hayret verici. Yapılan araştırmalar neticesinde, kuyruklu yıldızın yalnızca çekirdeğinin çapı 128 km uzunluğunda ve ağırlığı ise en az 500 trilyon ton olduğu ortaya çıktı. Her geçen gün dünyaya biraz daha yaklaşan kuyruklu yıldız, uzayda yaklaşık saatte 22.000 mil hız ile seyahat ediyor.

Gökbilimciler tarafından yapılan hesaplamalara göre Comet Bernardinelli- Bernstein kuyruklu yıldızının 2031 yılında dünyamıza en yakın konumda olacağı açıklandı. Yaklaşacağı en yakın konumun, güneşten yaklaşık olarak 1 milyar mil uzakta olacağı hesaplandı. Daha önce görülmemiş, devasa boyutlardaki kuyruklu yıldızın güneşe şu andaki uzaklığı ise yaklaşık olarak 2 milyar mil olarak açıklandı.

Exit mobile version