GündemManşet

Biontech aşısı 2. doz kaç gün sonra vuruluyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, işçi ve memurların tamamı için aşı randevularının açıldığını duyurdu. Aşı olmak isteyen vatandaşlar ise olmak istedikleri aşılar hakkında araştırmalara başladılar. Biontech aşısı olan vatandaşlar 2. Doz aşının kaç gün sonra vurulduğunu araştırıyorlar.

Corona virüsü pandemisinde Türkiye’nin aşılama çalışmaları devam ediyorlar. Bu kapsamda açıklama yapan Bakan Koca, “İŞÇİ VE MEMURLARIN TAMAMI için yarın yeni bir gün başlıyor. SGK kayıtlı tüm çalışanlar… YARIN İLK İŞİMİZ aşı randevusu almak olsun!” ifadelerini kullandı. Bu nedenle vatandaşlar aşı ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Peki, Biontech aşısı olan vatandaşlar 2. Doz aşıyı ne zaman vurulacak.

MHRS sisteminde aşılamaların 28 gün ara ile yapıldığı bildirildi.

Sistemde aşı bilgilendirmesi şu şekilde yapıldı:

COVID-19 aşıları hem sizi hem de çevrenizdekileri hastalanmadan bir antikor yanıtı oluşturarak korur. COVID-19 aşıları, klinik çalışmalarda dikkatle değerlendirilmiş aşılardır. Aşı uygulaması, 28 gün ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak yapılacaktır.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra nadiren yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkiler ile karşılaşılabilir. Çok nadir olarak da alerjik reaksiyon görülebileceği bildirilmiştir.

Gebelikte inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Diğer hastalıklara karşı geliştirilen inaktif aşıların gebelerde güvenli olmasından dolayı, Covid-19 hastalığını ağır geçirme riski olan gebelere uygulanabilir. Ancak gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilir.

Emzirme döneminde inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. Ancak diğer hastalıklara karşı geliştirilen inaktif aşıların emziren annelerde güvenli olmasından dolayı, Covid-19 hastalığını ağır geçirme riski olan emziren annelere uygulanabilir.

Aşı uygulamasından sonra, alerjik reaksiyonunun takibi açısından; normal şartlarda 15 dakika, alerji öyküsü varsa 30 dakika süresince aşı uygulanan kişinin sağlık tesisinden ayrılmaması önerilmektedir.

Aşı uygulamasından sonra aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna (Aile Sağlığı Merkezi veya hastane) başvurunuz. Hekiminize yakın zamanda aşı olduğunuz bilgisini iletmeyi unutmayınız.

Aşı uygulamasından sonra da maske, mesafe ve temizlik gibi önlemleri uygulamaya devam ediniz.