Sağlık

BioNTech aşısı olanlar dikkat! Firma CEO’su Uğur Şahin aşı olmayı reddetti mi?

Bir Instagram sayfası tarafından 25 Mayıs 2021 tarihinde yapılan paylaşımda BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in COVID-19 aşısı olmadığı iddia edildi. BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin BioNTech çalışanlarıyla birlikte ilk doz aşıyı vurulduklarını dile getirmişti, iddialar doğru mu?

Bütün dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını için aşı çalışmaları yürüten BioNTech- Pfizer işbirliği ile üretilen COVID-19 aşısı 31 Aralık 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nden acil kullanım onayı alan ilk aşı oldu. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye Deutsche Welle’nin 22 Aralık 2020 tarihli röportajında neden COVID-19 aşısı olmadıkları soruldu. Ardından Prof. Şahin Almanya’daki yasal sürecin aşı olmasına izin vermediğini belirtti. Ancak daha sonra 19 Mat 2021’de BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin BioNTech çalışanlarıyla birlikte ilk doz aşıyı vurulduklarını dile getirdi.

Aşı olmadığımız iddiası yanlış

Bir Instagram sayfası tarafından yapılan paylaşımda BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in COVID-19 aşısı olmadığı iddia edilmişti. Prof. Şahin 22 Aralık 2020 tarihinde DW’ye verdiği röportajda Almanya’da yürürlükte olan yasaya göre aşı önceliği bulunan grupta yer almaması nedeniyle COVID-19 aşısı olmasına izin verilmediğini ve BioNTech çalışanlarının da bu nedenle aşı olamadıklarını belirtti. BioNTech çalışanlarının da COVID-19 aşısı olmasının yasak olduğunu belirten Şahin aşı üretiminde sıkıntı olmaması için yasal ve adil bir çözüm üretileceğini bildirdi. 19 Mart 2021’de verdiği mülakatta ise BioNTech çalışanları ile birlikte aşılandığını belirtti.