BioNTech aşısı olanlar için dikkat çeken açıklama!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ediyor. Türkiye’de BioNTech ev Sinovac koronavirüs aşıları kullanılıyor. BioNTech aşısı olanlar 3. doz aşılarını olup olmayacaklarını merak ediyor. Konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Pfizer, 3. dozun koronavirüse karşı antikor üretimini 2. doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı. Öte yandan yapılan araştırmalar sonucunda BioNTech aşısının Delta varyantına karşı da etkili olduğu belirtilmişti.

3 KAT ARTTI

Pfizer’ın yayımladığı yazılı açıklamaya göre, 306 denek üzerinde yapılan denemelerde ikinci dozdan beş ila sekiz ay sonra yapılan üçüncü doz aşının antikor seviyesini 3,3 kat artırdığı tespit edildi.

Henüz tüm detayları yayımlanmayan araştırmaya katılan deneklerde üçüncü doz aşının yan etkilerinin ikinci doz aşıdan farklı olmadığı da belirtildi.

BİONTECH DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİLİ

Tüm dünyada koronavirüsle mücadele kapsamında aşı uygulaması devam ediyor. Ancak aşı olmayı reddeden kişiler de var. Türkiye’de de aşılama sürerken, İngiltere’de bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma sonucunda 2 doz BioNTech aşısı olanların Delta varyantını daha az bulaştırdığı ortaya çıktı.

Birleşik Krallık’ta 98.000 insanın katıldığı araştırmada iki doz corona virüsü aşısı olmanın Delta varyantını yarı yarıya azalttığını ve semptom gösteren Covid-19 vakalarına karşı da yüzde 60 oranında etkili olduğunu ortaya koydu.

Son dönemde dünyanın birçok ülkesinde yayılan ve ilk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantı ile ilgili açıklama yapan Imperial College’da yapılan araştırmayı yürüten Paul Elliott, “Aşı, Delta varyantına karşı halen yüksek oranda etkili” açıklamasını yaptı.

Daha önce yapılan araştırmalarda aşının yüzde 90 oranında etkili olduğu belirtilmişti. Fakat İngiltere’deki araştırmaya katılanlardan corona testi pozitif çıkanların yüzde 40’ının semptom göstermeyen vakalardan oluştuğu ve diğerlerinin de hafif semptomlar gösterdiği belirtildi.

Nisan 2020’den beri elde edilen verilerin kullanıldığı araştırmalarda, belirli dönemlerde rastgele numuneler alınıyor. Araştırmayı yürüten isimlerden olan Steven Riley, “Son aldığımız örneklerde Delta varyantı vakaların yüzde 100’ünü oluşturuyordu” dedi.

Araştırmada Pfizer/BioNTech aşısı ile AstraZeneca aşısının mercek altına alındığı belirtildi.

Exit mobile version