Gündem

Biontech aşısı olanlar için önemli açıklama!

Türkiye’de birçok vatandaş Biontech aşısı oldu. Ancak basında yer alan kalp ihtimali olma riski ile ilgili haberler vatandaşların kafasını karıştırdı. Bu kapsamda Ünlü immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Unutmaz tarafından yapılan açıklamalarda, mRNA aşılarından kalp ihtimali olma riskinin 20 binde bir olduğu ifade edildi.

Biontech aşısı ile ilgili yeni açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Son olarak ünlü immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, aşılarından kalp ihtimali olma riskinin 20 binde bir olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Derya Unutmaz tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

mRNA aşıları gençlerde çok nadir aşıdan dolayı kalp iltihabı oluşturabiliyor-doğru. Bu durum çok büyük çoğunlukla 20 yaş altı erkeklerde, 20 bin aşı olandan sadece birinde & 2. Dozdan sonra görülüyor, & hemen hepsi hafif geçiyor veya hızla tedavi ediliyor. Covid çok daha riskli.

Nüfusunun %60’ına mRNA aşıları yapan İsrail, Nisan ayında toplumsal bağışıklığa ulaştı ve son 10 gündür de covid19’dan ölen olmadı! Delta varyantından dolayı 12 yaş üstü çocukların da aşılaması başladı.

Biontech aşısı delta varyantına karşı da çok etkili (kendi yaptığımız çalışmalar da var), bu aşıyı olanların delta’dan korkmalarına gerek yok. Lakin delta şu ana kadar ki en bulaşıcı ve tehlikeli korona varyantı, kurtulmanın tek yolu da, defalarca dediğimiz gibi, AŞI !

Ne olmuştu?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ise ABD’de koronavirüs aşısı yaptıran 30 yaş ve altı yetişkinlerde kalp iltihaplanması görüldüğünü bildirmişti. Pfizer-BioNTech veya Moderna’nın aşılarından birini yaptıran 30 yaş ve altı grupta 1200’den fazla kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması görüldüğü açıklanmıştı.