GündemSağlık

Biontech ve Sinovac aşısı olanlar dikkat! Aşılar delta varyantına karşı etkili değil mi?

Aşı olanları panik içine sürükleyecek bir iddia ortaya atıldı. Bir Twitter sayfası 12 Temmuz 2021 tarihinde yaptığı paylaşımla, İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 aşılarının delta varyantına karşı etkisiz olduğunu açıkladığını iddia etti.

İddialar doğru mu?

Delta varyantının etkisiyle koronavirüs vakalarındaki artış İsrail’de tartışma konusu haline geldi. Yapılan aşıların delta varyantına karşı etkili olup olmadığı merak ediliyor. İsrail Sağlık Bakanlığı Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının hastaneye yatmayı ve ciddi vakaları büyük ölçüde önlediğini ancak Delta varyantının yayılmasını önlemede daha az etkili olduğunu gösteren verileri yayınladı.

Aşılar delta varyantına karşı etkili mi?

Delta varyantı da COVID-19 mutasyonlarından biridir. İlk olarak Hindistan’da nisan ve mayıs aylarında tespit edildi. Delta varyantı koronavirüsün daha bulaşıcı formu. En az 80 ülke ve bölgeye yayıldı. İngiltere Halk Sağlığı Merkezi tarafından yapılan araştırmanın ön baskı sonuçlarına 22 Mayıs 2021 tarihinde yayınladı. Tek doz AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşısı yüzde 33, iki doz aşı uygulanan kişilerde AstraZeneca yüzde 60, Pfizer-BioNTech’de ise yüzde 88 etkili. Bir doz aşı yaptıran kişilerin aşılanmamış hastaneye yatma olasılığını yüzde 75 önlüyor. İki dozu tamamlamış kişilerde ise bu oran %94.