GündemSağlık

BioNTech’ten Müjde: Yeni Aşı Delta Varyantı İçin Etkili

Koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor. Birçok varyantı bulunan ve hızla yayılmaya devam eden virüs için  BioNTech/Pfizer,  yeni bir aşı müjdesini verdi. Özellikle Delta varyantı hızla yayılan koronovirüs için özellikle bu varyanta karşı aşı geliştirme müjdesi verildi.

Delta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant olarak tanımlanırken, birçok ülke Delta varyantına karşı tedbirlerini almaya başladı. Varyant hızla yayılırken Pfizer ile ortaklık yapan BioNTech firmasından yeni bir haber geldi. Delta varyantına özel yeni bir aşı geliştirildi.

Aşıları Kargolamamız 100 Gün Sürer

Onedio’nun haberine göre, Bilim, teknoloji, iş ve tasarım dergisi Fast Company, BioNTech’in laboratuvarına girip şirketin kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’le  yaptığı görüşmede müjdeyi yayınladı. Delta varyantına karşı yeni geliştirilen bir aşının bulunduğunu söyleyen Türeci ve Şahin, “Bütün gerekli olan testlerle birlikte aşıları kargolamamız 100 günden daha az sürer” ifadelerini kullandı.

Fast Company dergisine konuşan Özlem Türeci, ““Şu an kullandığımız aşı orijinal diken proteinini kullanıyor ve bizim temelde yaptığımız şey bu kısmı keserek Delta varyantının diken proteinini yerleştirmek. mRNA teknolojisi genetik kodda ufak değişiklikler yapılması temeline dayanıyor. Teknoloji o kadar stabil ki geri kalan yaptığımız her şey temelde aynı kalıyor. Dolayısıyla üretim aşamasında çok fazla değişiklikler yapmıyorsunuz ya da ayrı bir denetime tabi olmuyorsunuz. Orijinal süreci devam ettirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Covid-19 da değişirken aşının da değişmesi olası. mRNA teknolojisi kullanılan aşıların güzelliği hızlıca güncellenebilir olmaları olduğuna değinen Şahin, ““Eğer elinizde gen dizilimi varsa, bu teoride yeni bir aşıyı dört haftadan kısa bir sürede yapabileceğimiz anlamına geliyor. Bütün gerekli olan testlerle birlikte aşıları kargolamamız 100 günden daha az sürer. Bu süre daha da kısalacak çünkü her şey daha da gelişecek ve hızlanacak. İşte bu teknolojinin gücü, gerçekten aşırı hızlı olabilirsiniz” açıklamasında bulundu.