Bir işte çalışan herkesi ilgilendiriyor: 1 ay içerisinde başvurana bin 789 TL verilecek!

Bir işte çalışan tüm vatandaşları ilgilendiriyor. Önümüzdeki sene işten ayrılmanız durumunda alacağınız ücret değişiyor. Buna göre hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde (1 ay) en yakın İŞKUR birimine başvuran vatandaşlara aylık en az bin 789 TL ödeme yapılacak.

Türkiye’de 2022 yılında milyonlarca çalışanın maaşına zam gelecek. Maaş zamlarının yanı sıra, devlet ödeneklerinin de artması bekleniyor. Uzmanlar tarafından yapılan son hesaplamalara göre, bu sene en az 1.420,14 TL işsizlik ödeneği verilirken, önümüzdeki sene işsizlik maaşı için alt sınır 1.789 liraya çıkarken üst sınır ise 3 bin 577 lira 50 kuruşu bulacak. Söz konusu ödeme asgari ücret zammı için yüzde 25’lik bir artışa göre hesaplandı.

İşsizlik ödeneği son 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün olarak sağlanıyor.

Ödemeden faydalanmak için İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden başvuruların yapılması gerekiyor.

İşsizlik maaşı şartları

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İşsizlik ödeneği kesilme nedenleri:

İşsizlik ödeneği almakta iken;
İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun, son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı denetim sonucu tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

İŞKUR tarafından; önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin ödenekleri kesilir. Bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.

Exit mobile version