Bir öğrencinin veliye maliyeti 5.000 TL’yi geçti! Okul bedava ama yol 1.200 TL, yeme içme 2.000 TL ve kırtasiye masrafları ise…

Okulların açılmasına sayılı günler kala anne ve  babalar adeta şok geçiriyorlar. Öğrencilerin okula başlamadan önceki kırtasiye masrafları bile okul sonrası yaşanacak cep yakacak dev maliyetleri gözler önüne seriyor. Veliler şaşkın, öğrenciler üzgün. Ekonomik krizin eğitime dev vurgununun sonuçları ağır oldu. Maliyet hesaplamaları dudak uçuklatıyor.

Bir öğrencinin veliye maliyeti 5.000 TL’yi geçti! Okul bedava ama yol 1.200 TL, yeme içme 2.000 TL ve kırtasiye masrafları ise…- Dünyada ve Türkiye’de başlayan pandemi krizinin ekonomik etkileri hala ne yazık ki tüm yurt genelini kapsamış durumda. Özellikle dolar ile Türk Lirası arasındaki uçurumun giderek artması ve makasın büyümesi sonrası kıt kanaat geçimini sağlayan aileler için okulların açılması sevinç değil hüzün doğuruyor. Anne ve babalar 11 Eylül’de açılacak olan 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı için hazırlıklara başlarken maliyetler karşısında şok oluyorlar.

Devlet okulunun bedava olmasına karşın ne yazık ki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı sebebi ile okul öncesi başlayan kırtasiye hazırlıkları ile birlikte okula başlanması ile birikecek olan yol ve yemek masraflarının ise 5.000 TL’yi aşabileceği düşünülüyor.

ÇOCUĞUN GÜNLÜK MASRAFI 100 TL

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, bir öğrencinin günlük eğitim masrafını dair maliyet hesaplamalarını şu şekilde açıkladı:

“Kantinden beslenme ücretlerinin geçen yılın en az iki katı olacağını varsayarsak bir öğrencinin günlük harcaması ortalama 90- 100 lira olacaktır. İşsizlik, yoksulluk, sosyal yardımlara muhtaç olma hali özellikle tam zamanlı okullarımızda eğitim gören çocuklarımızda çok daha ciddi sorunlara yol açmaktadır. İlk kez Milli Eğitim Şûrası’nda ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ şeklinde karar alınmasına karşın, bir türlü hayata geçirilmedi. Gelişim çağındaki bu çocuklarımızın süt içmesi, yumurta, sebze, meyve, protein tüketmesi lazım.”

OKULA YOLCULUK 1200 TL’Yİ AŞTI

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan karar sonrası toplu ulaşım ücretlerine yüzde 51,52 oranında zam yapılmıştı. Zam İstanbul’da olduğu gibi bir çok büyükşehirde yankı uyandırdı ve öğrencilerin servis ücretlerine de yansıması kaçınılmaz oldu. Toplu ulaşım zammı ardından Toplantıda, toplu ulaşım araçları ile taksi, okul ve personel servisine zam teklifi görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.

İşte zam oranları:

Okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücreti 792 liradan 1200 liraya çıkarıldı. Personel servisi ise 10-17 koltuklu minibüsler için ücreti 422,40 liradan 640,02 liraya yükseltildi. Marmaray uzun mesafe ücreti 21,91 liradan 33 liraya yükselirken, metrobüs ücreti 14,69 TL’den 22,25 TL’ye çıkarıldı.

Exit mobile version