Bir rekor tazeleme haberi de dolardan geldi… Dolar/TL 28.97

4 Aralık 2023 tarihinde Dolar/TL, üç aydır devam eden sınırlı yükseliş trendini sürdürerek günü 28,97 seviyesindeki yeni tarihi zirveyle açtı. Bu durum, kripto para piyasalarında günlük sınırlı yükseliş eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

Gün içinde, kasım ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verileri ile Hazine’nin iki yıl vadeli gösterge tahvil ihalesi takip edilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İSEDAK zirvesi konuşmasının ardından Katar’a gitmesi de dikkat çekiyor.

Kasım ayından TÜFE yükselişte

Reuters anketine göre, kasım ayında TÜFE’nin artması bekleniyor; aylık yüzde 3,9 ve yıllık TÜFE’nin sınırlı bir artışla yüzde 63 olması öngörülüyor. Merkez Bankası’nın enflasyon raporu grafikleri ve piyasa tahminleri, TÜFE’nin Mayıs 2024’te yüzde 70-75 bandında zirve yapacağını gösteriyor. Politika faizindeki artışların etkisiyle ekonomistler, gelecek yıl sonunda TÜFE’nin yüzde 42,9’a, TCMB’nin ise yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyor.

Hazine, Aralık ayı borçlanma programına iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeni ihracı ile başlayacak. Ancak, borçlanma miktarları, önümüzdeki yılın ilk aylarında gerçekleşecek yoğun iç borçlanma programına göre sınırlı olacak. İç borç stokundaki payı yüzde 1’in altında olan yabancı yatırımcılar, son ihalelerde tahvile ilgi göstermeye başladı.

TL 35,4 değer kaybetti

Dolar/TL, eylül ayı başından beri günlük sınırlı yükseliş eğiliminde. Yıl başından itibaren TL, dolar karşısında yüzde 35,4 değer kaybetti. Kamu kontrolünün gevşemesiyle birlikte haziran ayından bugüne kadar TL’deki değer kaybı yüzde 28,5’e ulaştı.

Altın durdurulamıyor

Asya borsaları karışık bir seyir izlerken, altın 2,100 doların üzerine çıkarak yeni bir zirveye ulaştı. Hafta boyunca açıklanacak ekonomik veriler, merkez bankalarının gelecek yıl faiz indirimlerine gitme olasılıklarını test edecek. Piyasa beklentileri, özellikle cuma günü açıklanacak ABD Kasım tarım dışı istihdam verisinin ekonominin yumuşak bir inişte olduğunu, ancak para politikasında gevşeme beklentilerini tehlikeye atmayacak kadar güçlü olması gerektiğini gösteriyor. Vadeli işlemler, Fed’in mart itibarıyla faiz indirimine başlayacağı ve 2024’te toplam 135 baz puanlık bir indirim yapacağı olasılığını yüzde 75 olarak fiyatlıyor.

 

Exit mobile version