Ekonomi

Bir sigara grubuna daha zam geldi: En pahalı sigara 70 TL oldu

2024’ün başlamasıyla birlikte Türkiye, art arda gelen zamların etkisi altına girdi. Köprü-otoyol geçişleri, MTV, trafik cezaları, alkol ve akaryakıt zamlarının ardından sigara fiyatlarına da zam geldi.

Yeni yılın ilk gününde JTI grubuna gelen zammın ardından Philip Morris grubu sigaralara zam geldiği açıklandı.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar ve Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bir sigara markasına daha zam yapıldığını duyurdu. Yılın ilk günü 1 TL ile 3 TL arasında zam alan bir sigara grubundan sonra, bugün bir başka sigara grubuna da 2 ila 3 TL arasında zam yapıldı.

En düşük sigara 54 TL oldu

Bu zamla birlikte en pahalı sigaranın fiyatı 70 TL’ye çıkarken, en düşük sigara fiyatı ise 54 TL oldu. Sigaralara yapılan zamların bugünden itibaren geçerli olacağı ve önümüzdeki günlerde de zamların devam edeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle sigara ve tütün ürünleri üzerindeki nispi ÖTV yüzde 63’ten yüzde 57’ye çekilirken, aradaki fark maktu ÖTV’ye yüklendi. Bu değişiklikle bir paket sigaranın eşik fiyatı 35.28 liradan 50 liraya çıktı, bu da 50 liranın altında sigaranın piyasaya sürülme olasılığını azalttı. Nispi ÖTV’deki 6 puanlık indirim ise firmaların maliyet artışını sigara fiyatlarına yansıtabilme yeteneğini düşürdü, bu da sigara fiyatlarına ortalama 3.5 TL civarında bir zam olarak yansıdı.