İzmir’de bir çok vatandaş şehir içi ulaşımını toplu taşıma araçları ile gerçekleştiriyor. Bu kapsamda İzmirlileri ilgilendiren metro açıklaması yapıldı. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Üçyol-Buca Metrosu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ardından Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile de 125 milyon Euro’luk dış finansman sözleşmesi imzalandı.
Dört yılda tamamlanacak
İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu – Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak olan hattın uzunluğu 13.5 kilometre olup 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu’nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu’nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Çalışmaların imalatların başlamasının ardından dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Başkan Soyer açıkladı
İmza töreninde konuşan. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün, şehrimizin en önemli yatırımı Buca Metrosu’nun gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmanın mutluluğu içindeyim. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen bu büyük finansmanın belediyemiz tarafından çok uygun koşullarda sağlanması, dünyanın İzmir’e duyduğu güveninin bir göstergesidir. Buca Metro Projesi’nin yapım ve inşaat kısmı kapsamında bilindiği üzere geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 125 Milyon Euro tutarında bir dış finansman sözleşmesi imzalamıştık. Şimdi de Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine garantisiz 125 Milyon Euro tutarında 4 yıl anapara geri ödemesiz dönem dahil toplam 12 yıl vadeli finansman sözleşmesi imzalamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz”
Dış borç açıklaması
Başkan Soyer dış borçlara ilişkin açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı:“Belediyemiz, bağlı kuruluşlar ve şirketlerimizin 31 Mart 2019’da göreve geldiğimizde 790 milyon Euro dış borcu vardı. Bu 2021 Ekim sonunda 923 milyon Euro’ya çıktı. Yani döviz cinsinden toplamda yüzde 17’lik bir borçlanma söz konusu. Ama aynı dönemde 351 milyon Euro da borç ödemesi yaptık. Bu üstelik pandeminin ve depremin yaşandığı dönem. Bunları şunun için söyledim; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok emniyetli, güvenli bir bütçesi var. Bu 20 yıldır aslında hayatın ve siyasi konjonktürün getirdiği bir dirençlilik, kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi. Koşullar ne olursa olsun yıkılmamak, kenti geliştirmeye ve ileri taşımaya devam etmek iradesi ve bununla ilgili oluşmuş kurumsal yapı. Dolayısıyla tabii ki etkileniyoruz. 2019 Mart sonunda 6.24 TL olan Euro, 18 Kasım 2021 tarihinde 12.34 TL. Arada yüzde 97’lik bir artış var” dedi. Bu kur artışı nedeniyle 3,1 milyar liralık ek bir borç yükünün söz konusu olduğunu belirten Soyer, “Euro cinsinden baktığımızda da yüzde 17’lik bir artışla sürdürülebilir ve istikrarlı bir borç tablosu var. Özetle bütün bu tabloya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılara rağmen bunu sürdürmeyi başaran bir kurum olarak hem çalışma arkadaşlarımla hem de kurumun güçlü yapısıyla iftihar ediyorum. Zaten başka türlü olsaydı bugün bu imzayı atıyor olmazdık. Bugün bu imzayı atabiliyorsak bu karşılıklı güvenin yarattığı bir eser. O nedenle bir tedirginliğimiz ve korkumuz yok. Geleceği daha güzel inşa edebilecek şekilde yürüyoruz” ifadelerini kullandı.