Genel

Bireysel Emeklilik Nedir?

Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak 2003 yılında yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminde yaşam standartlarını sürdürmek isteyenlerin tercihi. Bireysel Emeklilik Sistemi, yani BES’i yakından tanımak isteyenler için “BES nedir?”, “Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajları nelerdir?” gibi soruların yanıtları bu yazıda…

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel emeklilik, kişilerin aktif çalışma hayatları boyunca birikim yapmalarını sağlayan bir sistem. Kamu sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değil, tamamlayıcısı olarak tasarlanan BES’in temel hedefi, katılımcılarının aktif olarak çalıştıkları dönemde düzenli birikim yapmalarını sağlamak. BES katılımcıları düzenli birikim yaparak gelir düzeylerini koruyabiliyor ve böylece alıştıkları refah seviyesini emeklilik döneminde de sürdürebiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Avantajları Nelerdir?

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) istatistiklerine göre 31 Aralık 2020 itibarıyla gönüllü BES’teki katılımcı sayısı 6 milyon 900 bin 564 kişiye ulaştı. BES’e katılımın bu kadar fazla olmasının nedeni, sistemin sunduğu avantajlar. BES’in avantajları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Düzenli birikim yapma fırsatı: Gelirlerinin bir kısmıyla düzenli birikim yapmak isteyenler, bireysel emeklilik katılımcısı olarak bunu başarabiliyor. Katılımcının seçtiği bireysel emeklilik fonları ile işlem gören BES birikimleri hızlı şekilde değer kazanıyor.
  • Emeklilik döneminde mevcut refahı sürdürme avantajı: BES’te 10 yılını tamamlayan ve 56 yaşını dolduran katılımcılar emekli olmaya hak kazanıyor. Emekliliğe hak kazanan katılımcılar, paralarını toplu olarak ya da aylık maaş ödemeleri şeklinde alabiliyor. Bu sayede katılımcılar, sosyal güvenlik sisteminden edindikleri emekli maaşına ek bir gelir elde etmiş oluyor.
  • Devlet katkısı: BES avantajları arasında en çok öne çıkan, devlet katkısı. Katılımcıların, mevzuatta belirlenen sınırlar dahilinde yatırdığı her katkı payı tutarının %25’i kadar devlet katkısı BES hesaplarına aktarılıyor. Yani yatırılan her 100 TL katkı payı tutarına karşılık 25 TL de devlet katkısı olarak birikimlere ekleniyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Katılım Şartları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, gönüllü katılım esasına dayanıyor. Yani, BES’e katılmak zorunlu değil, tamamen isteğe bağlı. Türk Medeni Kanunu’na göre fiil ehliyetine sahip herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabiliyor. Fiil ehliyetinin tanımı ise şöyle: Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan 18 yaşını doldurmuş herkesin fiil ehliyeti bulunuyor. BES’e dahil olmak için çalışıyor olma şartı aranmıyor. Dileyenler birden fazla emeklilik şirketinde bireysel emeklilik hesabı açabiliyor.

 

Siz de gelecekte hem kendiniz hem de sevdikleriniz için daha rahat bir hayat kurmak, yaşam standartlarınızı emeklilikte de alıştığınız seviyede tutmak için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne hemen dahil olabilirsiniz.