DünyaGündemPolitika

Birleşmiş Milletler’den dikkat çeken Zimbabve açıklaması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Zimbabve’de yapılan seçimlerde gözlemcilerin tutuklanmasından dolayı endişeli olduğunu aktardı. Genel Sekreter António Guterres’in seçimleri yakından takip ettiği bilgisi de paylaşıldı.

Açıklamada, “Genel Sekreter, siyasi liderleri ve destekçilerini her türlü şiddeti, şiddet tehdidini veya şiddete teşviki reddetmeye ve insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne tam olarak saygı gösterilmesini sağlamaya çağırmaktadır.” ifadesine yer verildi.

Genel sekreter, çıkan herhangi bir anlaşmazlığın siyasi aktörler tarafından barışçıl yöntemle çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Muhalefet kabul etmiyor

Zimbabve Başkanı Emmerson Mnangagwa’nın oyların % 52.6’sını alarak seçimi kazandığı açıklandı. Zimbabve Başkanı Emmerson Mnangagwa’nın yeniden seçilmesini muhalefet partileri kabul etmedi. BM’in haberine göre; muhalefet adayı Nelson Chamisa, oyların %44’ünü almayı başardı. Ancak Nelson Chamisa’nın partisi, ‘Citizens Coalition for Change’ sonuçları kabul etmiyor.

Emmerson Mnangagwa kimdir?

Emmerson Mnangagwa, 15 Eylül 1942 doğumlu Zimbabveli siyasetçidir. 24 Kasım 2017 tarihinden beri Zimbabve devlet başkanlığı görevini sürdürmektedir. Mnangagwa daha önce farklı devlet görevlerinde de bulunmuştur. 1980-1988 yılları arasında Devlet Güvenliği Bakanlığı, 2013- 2017 yılları arasında Adalet Bakanlığı, 2009- 2013 yılları arasında Savunma Bakanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.

Kaynak: UN News