Ekonomi

Bitcoin geleceğin parası mı? Kripto paralar harcanmalı mı? Yoksa değer saklama aracı mı?

Yeni dünya düzeninde sanal paralar dikkat çekioyor! Teknolojinin sınılarını zorlayan bitcoin kripto paraların yıldızı oldu!

Kripto paralar arasında en popüler olarak bilinen bitcoin 2009 yılında hayatımıza girdi. Dijital dünyanın yıllar içerisinde hayatımıza yerleşmesiyle sanal paraların popüleritesi hızla arttı. Günümüzde bir çok insan kripto paralar ile yatırımlarını değerlendirmek istiyor fakat güvenemiyor. Öte yandan vatandaş bitcoin’in sunduğu değeri yeni para kazanacakları araç olarak görüyor.

Kripto paraların hayatımızdaki popüleritesi günden güne artıyor.
Kripto paralar arasında yer alan bitcoin hayatımızdaki popüleritesi günden güne arttırıyor.

Zengin olmanın yolu bitcoin mi?

Ani düşüş ve yükselmesiyle değer kazanan ve değer kaybeden bitcoin’in bununla birlikte tarihinde dört kez çok yüksek değerlere ulaştığı görülmüştür. Örnek verecek olursak 2018 yılının başında yirmi bin dolara ulaşmıştı. Peki yüksek yükseliş oranlarına baktığımızda bu riske girmelimiyiz? Çok da yolun başında olmasak da hala yolun başında olduğumuz dijital paralara dikkatle yatırım yapılması tavsiye ediliyor.

Dijital dünyada kripto para birimi bitcoin hayatımızdaki yeri ile gündemdeki yeri hareketliliğiyle konuşulmaya devam ediyor.
Dijital dünyada kripto para birimi bitcoin hayatımızdaki yeri ile gündemdeki yeri hareketliliğiyle konuşulmaya devam ediyor.

Aslında farkında olmadan dijital paraya alıştığımızı söylemek mümkün. Kredi kartı ve mobil cüzdan olarak alışmaya başladığımız dijitaal paralara çocuklarımızın ulaşımı da kolay oldu. Örnek verecek olursak günümüzde bir çok sanal oyunlar sanal para sistrmiyle çocuklarımıza ulaşıyor. Bununla birlikte internet oyunları dışında günümüzde tüm ödemeleri de aslında internet ortamından tamamlamak mümkün.

Bitcoin yatırım aracı mı? Ödeme sistemi yöntemi mi?

Bitcoin hayatımızda yerinin aldıktan sonra kimi yatırımcılar bu sistemi yeni para kazanma yöntemi olarak görüyor. Fakat bitcoin yaratıcısı tarafından çıkış amacı ise bir ödeme sistemi olarak geliştirildiği biliniyor. Diğer yandan insanoğlu hayatı boyunca sağlam varlıklarda parayı tutmak istemiştir. Bu doğrultuda mümkünse eklindeki daha değersiz olabileceğini düşündüğü değerlerden kurtulmak istemiştir. İşte tam da günümüzde olduğu gibi yatırımcılar kripto paralara yönelimde aynı şekilde değerlendirme taraftarı.

Dijital dünyanın geliştirdiği para birimi olan bitcoin’in yatırım ve alım amacı tartışılıyor.

Teklojolinin ilerlemesi yıkarak olduğu gibi aynı zamanda yapıcı bir yıkım gerçekleştirmiş oluyor. Örnek verecek olursak dijital harcamaların olmadığı yıllarda ödemeleri insanı ulaşım yollarıyla gerçekleştiriyorduk. Günümüzde ise dijital yollarda anında gerçekleştirilen ödemeler hayatı kolaylaştırıyor. Bitcoin de yaratıcısı tarafından aynı şekilde bir harcama yöntemi olarak bu yapıcı yıkıcılığa yeni dönem kazandırmak oldu.