Ekonomi

Bitcoin yatırımcıları heyecanlı! 50 bin doların üzerine çıktı

Bitcoin, Aralık 2021’den bu yana ilk defa 50 bin doların üzerine çıkarak yatırımcıları heyecanlandırdı. Yükselişin arkasında yatırım fonlarına olan ilgi, yarılanma ve Fed’in faiz indirimi beklentileri var.

Yükselişin sebepleri

  • Spot Bitcoin ETF’lerine ilgi: Yatırımcıların spot Bitcoin ETF’lerine ilgisi artıyor. Bu fonlar, yatırımcıların doğrudan Bitcoin satın almadan kripto para birimine maruz kalmalarını sağlıyor.
  • Yarılanma: Nisan ayında gerçekleşecek olan yarılanma, yeni Bitcoin arzını yarıya indirecek. Bu da Bitcoin’in kıtlığını ve değerini artırabilir.
  • Fed’in faiz indirimi beklentileri: ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bahar aylarında faiz indirimine başlayacağına ilişkin beklentiler, risk iştahını tetikliyor ve kripto varlıkların önünü açıyor.

Uzmanlar yorumladı

  • IG piyasa analisti Tony Sycamore: “Faiz indirimi beklentisi kesinlikle yardımcı oluyor, ancak son dört-beş seansta Bitcoin’i gerçekten neyin ateşlediğini açıklamıyor. Bu açıdan, piyasanın daha çok yarılanmaya ve bazı ETF girişlerine odaklandığını düşünüyorum.”
  • Nexo kurucu ortağı Antoni Trenchev: “50 bin dolar, geçen ay spot ETF’lerin piyasaya sürülmesinden sonra Bitcoin için önemli bir kilometre taşı. Şuan sadece bu önemli psikolojik seviyenin üzerinde bir hareket ortaya çıkmadı, aynı zamanda bu yeni bitcoin ürünleri hakkında bir arayışa yol açtı.”
  • CoinTR: “Bitcoin, dün 48 bin 262 dolardaki direnç seviyesini kırarak güne yükselişle başladı ve kapanışı 49 bin 900 dolar civarında yaptı. Bu sabah saatlerinde 50 bin 11 dolarda seyrediyor ve bu seviyelerde kalıcı olmaya çalışıyor. İlk hareket yönü 50 bin 500 dolarlarda bulunan likidite seviyesi olabilir. Buradan bir satış baskısıyla karşılaşmadığı takdirde 51 bin 747 seviyelerine kadar bir yükseliş beklenebilir.”

Bitcoin’in haftalık değer kazancı ise yüzde 17,4’ü aştı. Bitcoin, Ekim 2023’ten bu yana yüzde 80’den fazla değer kazandı ancak Kasım 2021’deki 68 bin 990 dolar olan rekor seviyesinden hala çok uzakta bulunuyor.

Küresel kripto para piyasasının değeri ise 24 saatte yüzde 3,5 artarak 1,87 trilyon doları aştı.