Bitcoin’in harcadığı enerjiyle Türkiye’nin elektrik tüketimi karşılaştırıldı

Kripto para birimlerinde meydana gelen hareketlenme, gündemin üst sırasındaki yerini korumayı sürdürüyor.

New York yeni Belediye Başkanı Eric Adams’ın ilk üç maaşının bütününü Bitcoin olarak alacağını söylemesi sonrasında tekrar gözler söz konusu piyasaya çevrildi.

Yıllık 120 teravatlık elektrik harcıyor

Fakat maaşını Bitcoin olarak almakla New York’u “kripto para sektörünün merkezi” yapmak konusunda dikkat çeken Adams’ın bu adımı Bitcoin madenciliğinin tüketmiş olduğu elektrikten dolayı çeşitli eleştirilerle de ön plana çıkmasına sebep oluyor.

Cambridge Üniversitesi’nin yayınladığı Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex’inden elde edilen verilere göre, Bitcoin madenciliği yıllık yaklaşık 120 teravat elektrik tüketiyor. Verilere göre, altın araştırmaları için tüketilen elektrik miktarı ise yıllık 131 teravat olarak gerçekleşiyor.

Türkiye’nin elektrik tüketiminin %41’lik kısmına denk geliyor

Bitcoin madenciliğinin elektrik tüketimi ülkelerin elektrik tüketimi ile kıyaslandığı zaman ise kripto para, tüm ülkeler arasında en çok elektrik tüketenler listesinden 32’nci sırada yer alıyor. Listede ilk sırada 6 bin 875 teravat senelik elektrik tüketimi ile Çin yer alıyor.

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre ise Türkiye’de 2020’de 290 teravat elektrik tüketimi gerçekleşti. Verilere göre Bitcoin’in elektrik tüketimi Türkiye’nin elektrik tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 41’ine denk düşüyor.

Exit mobile version