Yaşam

Bıyık Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Erkeklerde bıyıklar her zaman önemli bir alan olmuştur. Hatta çoğu erkekte bıyık bölgesine sakaldan daha çok önem veriliyor.  Son yıllarda bıyık ekimi de çok uygulanan estetik işlemler arasında yer alıyor. Peki bıyık ekimi nedir, nasıl yapılır? Tüm sorularınızı Dr. Yetkin Bayer cevaplıyor.

Bıyık ekimi, dudaklarının üst bölgesinde kıl çıkmayan ya da seyreklik olan erkekler için yapılan bir uygulamadır. Üst dudak bölgesinde bıyık kılları olmayan hastalarda saç köklerinden elde edilen kılların ekimi yapılabilir. Aynı zamanda ense bölgesi de donör olarak seçilip kıl kökleri buraya aktarılabilir.

Bıyık bölgesinde yer alan kılların yoğunluğu sizi rahatsız ediyorsa ya da bıyık bölgenizi estetik bulmuyorsanız bu uygulamaya başvurabilirsiniz.  Üst dudak bölgesinde kıl transferi sonrasında bıyıklarınız istenen gürlük seviyesine gelebilir. Bu uygulamalarda genellikle FUE tekniği kullanılıyor. Bıyık ekimi mikrocerrahi bir uygulama olduğu için lokal anestezi altında yapılıyor. Bu sayede hiçbir şekilde ağrı ve acı şikayeti olmuyor.  Saç köklerinden 0.7 mm küçüklüğe kadar ekim yapılabiliyor.

Bıyık Ekimi Nasıl Yapılır?

Bıyık ekimi süreci aynı saç ekimine benzemektedir. Bıyık ekimi süreci uzmanlar tarafından titizlikle yapılan bir uygulamadır. Öncelikle üst dudak bölgesine lokal anestezi uygulanır. Bu durum ekim bölgesindeki ağrı ve acı şikayetlerini ortadan kaldırır. Sonrasında donör olarak seçilen bölge üzerinden FUE tekniği ile kıl kökleri tek tek toplanır. Belirlenen kök sayısı hastanın seyreklik durumuna göre ortaya çıkar.

Titiz bir şekilde tek tek toplanan kökler özel işlemlere tabi tutulur. Daha sonra ekime hazır hale gelen kıl kökleri bıyık bölgesine yerleştirilir. Bu bölgede açılan kanallara belirlenen sayıda kıl kökü yerleştirilir.

Her bıyık ekimi uygulaması kişiye özel olarak planlanmalıdır. Bu nedenle de ekimin süresi, kök sayısı ve teknik de değişir. Her hastanın üst dudağında bıyık miktarı ve ekim yapılacak alanı farklı olduğu için ihtiyaç olan kök sayısı da değişiklik gösteriyor. Kullanılan ekim yöntemi ve kök sayısı tamamen saç ekim uzmanı tarafından hasta ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Kimler Bıyık Ekimi Yaptırabilir?

Bıyık ekimi her hastaya uygun olan bir teknik değildir. Öncelikle bıyık ekimi için başvuran hastaların bu uygulamaya ihtiyacı olup olmadığı değerlendirilir. Hiç bıyığı olmayan ve köse olarak nitelendirilen hastalara bıyık ekimi yapılabilir. Aynı zamanda bıyık bölgesinde seyreklik olan kişiler de bu yönteme başvurabilir.

Bıyık ekimi yaralanma, yanma ve kesilme gibi travmalara bağlı bıyık bölgesinde kök kaybı olan kişiler için uygun olur. Bazı hastalar da bıyıklarının yoğunluğundan memnun olmadıkları için bıyık ekimi yaptırabilirler.  Ancak bıyık ekimi yapılabilmesi için hastada yeterli bir donör bölge olması ve hastanın operasyon şartlarına sahip olması gerekir. Her hastada bıyık ekimi için bir ön değerlendirme protokolü vardır. Bu süreçte hastaya tetkikler ve muayene yapılır. Bir engel olmayan her hasta bıyık ekimi hizmeti alabilir.

Bıyık Ekimi Öncesi Süreç Nasıldır?

Bıyık ekimi öncesi bazı noktalara dikkat ettiğinizde hem başarı oranı artar hem de operasyon daha konforlu bir şekilde tamamlanır. Hasta operasyon gününde yüz bölgesine sürmeyecek kıyafetler giymelidir ve kıyafetleri kolay çıkarılmalıdır.

Bıyık ekiminden birkaç gün evvel alkol ve sigaraya mutlaka ve mutlaka ara verilmelidir. Aynı zamanda beklentiler gerçekçi olmalıdır. Bu konuda uzmanlarla görüşülmeli ve uygulama sonrası ortaya çıkacak sonuç hastaya bilgisayar üzerinden gösterilmelidir.

Operasyon gününde hasta hafif bir şekilde beslenmeli ve ağır öğünler tüketerek rahatsız olmamalıdır. Aynı zamanda düzenli kullanılan ilaçlar varsa kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere doktorun belirttiği ilaçlara bir süre ara vermelidir.

Operasyon günü mevcut bıyıklar kesilmemeli, aksine saç ekim merkezindeki uzmanların gözetiminde bıyıkların kısaltma işlemi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda hasta belirli bir süre operasyon öncesi kafein tüketmemelidir.

Bıyık Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

Bıyık ekimi sonrası iyileşme süreci sakal ekimi ve saç ekimi operasyonlarına göre daha kısadır. Yine de iyileşme sürecinin kısa olması için hastanın belirli noktalara dikkat etmesi gerekiyor.  Ekim işlemi sonrası iyileşme süreci ve süresi temelde hastaya göre değişir. FUT tekniği sonrası görülen komplikasyonlar çok azdır.

Öncelikle bıyık ekiminden sonra uygulama bölgesinde hassasiyet derecesinde bir ağrı olabilir. Bu durumda bir süre uzmanların reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Aynı zamanda enfeksiyon kapmaması için kızarıklık ve kabuklanma geçene kadar bölge hijyenine dikkat edilmelidir.

Bıyık ekiminden sonra ilk günlerde şişlik yemek yemede zorluklar oluşturabilir. İlk günler bölgenin oynatılmaması ve mümkün olduğunca hareketsiz kalması sağlanmalıdır. İlk üç gün için klinikte ilk yıkama işlemi yapılır. Daha sonra hasta  bir süre bıyık bölgesini uzmanların gösterdiği şekilde yıkamalıdır.

Bıyık Ekimi Fiyatları

Bıyık ekimi fiyatları alınan kıl kökü sayısı ve uygulanan tekniğe göre değişiklik gösteriyor. Daha fazla kıl kökü alınacaksa ve ekim bölgesi daha genişse fiyatlar daha yüksek olabilir. Bu nedenle her operasyon kişiye özel belirlenir. Fiyatlar da  bıyık ekiminde hastaya özel olacaktır.

 

İletişim:

Dr. Yetkin Bayer

https://www.yetkinbayer.com/

Adres: Ulus, Ahmet Adnan Saygun Cd. No:69B, 34340 Beşiktaş/İstanbul

Telefon: +90 545 692 04 44