Gündem

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Afganistan Kontrolden Çıkıyor

Afganistan’dan Türkiye’ye artan mülteci akını dur durak bilmiyor. Taliban müdahalelerinin artmasıyla Afganistan’da göçler başladı. Her gün Türkiye’ye kaçanların sayısının  her geçen gün arttığını bildirildi.

Günde 1000 Afgan vatandaşının ülkeyi terk ettiği düşünülüyor. Komşu ülkelere akın akın göç eden Afgan vatandaşlarının favori göç noktalarından biri de Türkiye. Afgan vatandaşının kaçak yollarla Türkiye’ye kaçtıkları düşünülüyor. Mülteci Afganların, özellikle İran üzerinden Türkiye’ye geçiş yaptıkları iddia ediliyor.

Taliban güçlerinin Afganistan’da kurduğu düzeni tüm dünya korkuyla takip ediyor. Afganistan’da 18 vilayetin Taliban tarafından ele geçirilmesi sonucu Afganistan’daki durum kontrolden çıktı. Durumun kontrolden çıktığını belirterek Taliban’a müzakerelere dönmesi için çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Taliban'a çağrı: Saldırılara son verin

Afganistan Kontrolden Çıkıyor

Afganistan’ın yeniden kaosa sürüklendiği uyarısında bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Afganistan kontrolden çıkıyor. Taliban’a derhal saldırılarına son verme ve Afgan halkının çıkarları için iyi niyetle müzakerelere dönme çağrısı yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

Taliban güçlerinin ülkede sivillere yönelik yaptığı saldırıların insanlık hakkı ihlali olduğunu ve Taliban’ın kontrolü altındaki bölgelerde özellikle kadınların hedef alındığını belirten  Guterres, “Özellikle de Afgan kız çocukları ve kadınların zor kazanılmış haklarının ellerinden alındığına dair haberler görmek dehşet verici ve çok üzücü.” ifadelerini kullandı.

Afganistan kontrolden çıktığını belirten Genel Sekreter Guterres Afganistan’ı uzun süreli bir iç savaşa ve tamamen izolasyona sürükleneceğini belirtti.