Gündem

BM’den Petrol Tankeri İçin Acil Uyarısı! 80 Milyon Dolar Fon Oluşturulmazsa Sızıntı Kaçınılmaz

BM, Kızıldeniz’de 1 milyondan fazla varil petrolün sızdırma riski olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada Safir tankerinin çok tehlikeli olduğunu önlem alınmazsa sızıntının kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Tankerin boşaltılabilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için 80 milyon dolar fona ihtiyaç olduğu bildirildi.

BM, bu sızıntının önlemi alınmazsa 30 yıl önce yaşanan Exxon Valdez sızıntısından daha büyük bir felaketin yaşanacağını vurguladı.

BM Yemen Koordinatörü Açıklamaları

BM Yemen Koordinatörü David Gressly, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında,  petrol sızıntısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yemende uzun zamandır süren iç savaştan sonra bu petrol sızıntısının hem doğaya hem de insanlara zarar vereceğine dikkat çekti. Önlem alınmazsa sızıntının bir felaketle sonuçlanacağını vurgulayan Gressly tanker hakkında saatli bomba gibi uyarısında bulundu. Sızıntının yalnızca yemeni değil çevre bölgeleri de etkileyeceğini var olan petrol miktarı göz önünde bulundurulunca etki alanının geniş olacağını da sözlerine ekledi. Gressly açıklamasında petrol sızıntısının gerçekleşmesi halinde 200 bin geçim kaynağının yok olacağını ve bazı limanların kapatılacağına dikkat çekti.

1 Milyondan Fazla Varile Ne Olacak?

Gressly yaptığı açıklamada operasyonun maliyetin 80 milyon doları bulacağını gerekli fonun toplanması halinde 6 hafta içerisinde petrol sızıntısına sebep olan Safir tankerinin tahliyesinin yapılacağını bildirdi. Tankerin kullanılamaz hale geldiğini tamirinin söz konusu olmadığını da ekleyen Gressly 1 milyon varil petrolün tahliye edileceğini bildirdi.

Petrol Sızıntısının Etki Alanı

Gressly, petrol sızıntısının yemen haricinde Suudi Arabistan, Eritre, Jubiti ve Somali’yi de etkileyeceğini belirtti. Tankerden 1.1 milyon varilin Kızıldeniz’e dökülme riskinin olduğunu ve bu gerçekleşirse temizleme işleminin 20 milyar doları geçeceğini belirtti. Sızıntı gerçekleşirse Hudeyde ve Salif limanlarının kapatılacağınızda açıklamasına ekledi.