Dünya

BM’den uyarı: Gazze’de 570 bin kişi açlık tehlikesi ile karşı karşıya!

BM, Gazze’de felaket düzeyinde açlık tehdidi altında bulunan 570 binden fazla kişi olduğunu bildirdi. Hamas’ın İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de İsrail’e karşı düzenlediği saldırı sonrasında bölgede yaşanan çatışmaların yarattığı insanlık dramına dikkat çekilen BM açıklamasında, Gazze’deki gıda, temiz su, sağlık ve sanitasyon hizmetlerine erişimde ciddi sorunlar yaşandığı ifade edildi.

Saldırılarda İsrail’in verilerine göre 1200 İsrailli hayatını kaybederken, Gazze’de ise en az 20 binden fazla kişi, içlerinde 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olduğu belirtilen ölümlerle yüzleşti. Ayrıca, sivil altyapının hedef alındığı saldırılarda binlerce Filistinli evsiz kaldı.

Felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıyalar

BM’nin öne çıkan uyarısı ise Gazze’nin tamamının (yaklaşık 2,2 milyon kişi) akut gıda güvensizliği içinde olduğunu ve bu nüfusun yüzde 26’sının (576 bin 600 kişi) felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. BM Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze’deki durumu “Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması” (IPC) çerçevesinde değerlendirdi ve mevcut çatışma ve sınırlı insani erişim durumunun devam etmesi halinde önümüzdeki 6 ay içinde kıtlık riski bulunduğunu vurguladı.

Çocukları yesin diye yetişkinler aç geziyor

Açıklamada, Gazze’deki insanların WFP personeline, çoğunlukla yemek yemeden günler geçirdiklerini ve birçok yetişkinin çocuklarına yemek verebilmek adına aç kaldığını söylediği belirtildi. WFP İcra Direktörü Cindy McCain, duruma acil çözüm bulunması ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulunarak, “En çok ihtiyaç duyulan şey barıştır. Dünya hayat kurtarmak için bir araya gelmeli” ifadelerini kullandı