Yaşam

BMI Hesaplama Nasıl Yapılır?

Beden kitle endeksini hesaplarken kişinin vücut ağırlığı boy uzunluğunun karesine bölünür. Bu sayede çok pratik bir şekilde BMI hesaplama işlemi yapılabilir.

Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse;
Boyu 1.70 cm olan bir birey olsun.  Kişinin kilosunun da 100 olduğunu hesap edelim.

1.70/100×100= 34.6 BMI olarak değer ortaya çıkıyor. Bu adaya göre ortaya çıkan derece 1. Sınıf Şişman Obez şeklinde değerlendiriyor. Bu kişinin tansiyon, diyabet, kalp ve damar, tansiyon gibi hastalıklara yakalanma oranı çok yüksek olacaktır. Bu nedenle hastanın en kısa süre içinde diyetisyen ile kilo vermek için tedavi sürecine başlaması gerekiyor.

Beden kitle endeksi sonucuna göre herkes ideal kiloda olup olmadığı ve sağlıklı olup olmadığı konusunda fikir edinebilir.  Sonuç olarak yüksek çıkan bir kişi fazla yağlanma problemleri yaşıyor demektir.

BMI değeri bazı kişilerde doğru sonuç vermeyecektir. Düzenli spor yapanlar, güreş, vücut geliştirme gibi güce dayalı spor yapanlarda doğru sonuç ortaya çıkmayabilir.  Çünkü güce dayalı sporları yapan sporcularda kas yoğunluğu yağa göre çok yüksektir. Bu nedenle de boy-kilo oranı yüksek çıkması çok doğal bir sonuçtur.

BMI Nedir?

Beden kitle endeksi olarak da bilinen BMI kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğuna göre hangi düzeyde olduğunu anlamayı sağlayan bir değerlendirme biçimidir. Bu uygulama genellikle kilo kontrol hesaplaması ve ideal vücut ağırlığının hesaplamasında kullanılır.   Hesaplama sonrasında hastanın en uygun ağırlığı kilogram değeri ile ortaya çıkar.

BDI hesabında kişinin vücudundaki yağ ve kas oranı, cinsiyeti, ırkı ve yaşı önemli değildir.  Bu hesaplamada ortaya çıkan değer  yağ kitlesi ve kas oranı hakkında doğru bilgi vermez. Beden kitle indeksi sadece kişinin olması gereken ideal kilo değeri hakkında bilgi vermektedir.

Bunun yanında kişinin kilo alma oranına göre bazı hastalıklara yönelik bir tahmin ve risk değerlendirmesi de yapılır. Genel sağlık durumu hakkında genel bir değerlendirme yapılırken mutlaka kullanılan bir yöntemdir. BMI parametresine göre kişi ideal kilosuna yakın olup olmadığını da görebilir. Ölçümden sonra ideal kilo değeri öğrenilir. Daha sonra ideal duruma yakınlık konusunda yapılması gereken kişiye özel bir beslenme programı uygulamak olur.

BMI Nasıl Değerleri Nasıl Yorumlanır?

Vücut kitle endeksi hesaplarken BMI cinsinden bir değer elde edilir. Hesaplanan BMI değerleri şu şekilde yorumlanır;

0-18.4 BMI

Bu değer zayıf olarak değerlendirilir. Bireyin boyuna göre ağırlığı yetersizdir.  Bu değerde doğru bir tedavi ile kişinin kontrollü kilo alması sağlanmalıdır.

18.5-24.9 BMI

Bu aralık normal olarak kabul ediliyor. Bu değere sahip olan kişilerde kilo değeri ideal olarak kabul edilir. Kişi dengeli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirerek kilo değerini korumalıdır.

30- 34.9 BMI

Bu derecede kişi kilolu olarak kabul edilir. Aynı zamanda hasta birinci derece obez kategorisinde değerlendirilir. Kilo sağlık olarak risk gurubu içinde olur.  Kısa süre içinde kişinin kontrollü bir şekilde kilo vermesi sağlanır.

45-44.9 BMI

Bu değerlerde olan bir kişi de kilolu ve  ikinci derece obez olarak nitelendirilir. Hasta kalp ve damar hastalıklarına karşı birinci derece risk grubu içinde değerlendirilir. En kısa süre içinde diyetisyen eşliğinde kilo verme tedavisi başlatılmalıdır.

45 Üzeri BMI

Bu değer kişinin aşırı kilolu olduğunu gösterir. Üçüncü derece obez olarak kabul edilir. Bu değerdeki kişilerde her türlü hastalık çıkma riski yüksektir. Hem diyetisyen hem de hekim desteği ile kilo verilmelidir.

Yaş Aralığına Göre İdeal BMI Değerleri Nelerdir?

BMI değerleri yaş aralığına göre de belirli ideal düzeyde kabul edilir. Her yaşta belirli bir değerde olduğunda vücut kitle indeksi normal değerlerde görülebilir.

Yaşa göre ideal BMI değerleri şöyledir;

  • 19-24 yaşları arasında ideal değer 19-24 BMI arasında olmalıdır.
  • 25-34 yaşları arasında ideal değer  20-25 BMI arasında olmalıdır.
  • 35-44 yaşları arasında ideal değer  21-26 BMI arasında olmalıdır.
  • 45-54 yaşları arasında ideal değer  22-27 BMI arasında olmalıdır.
  • 55-64 yaşları arasında ideal değer  23-28 BMI arasında olmalıdır.
  • 65 yaş üzerinde ideal değer  24-29 BMI arasında olmalıdır.

BMI Değeri Yüksek Olursa Ne Olur?

BMI değeri yüksekliği kişide sadece kilo probleminin olduğunu ortaya çıkaran bir yorumlamadır. Bu nedenle değeri yüksek olan kişilerde direkt bir hastalık olduğuna dair bir yorum yapmak yanlış olur.  Kişide BMI değerlerinin yüksek olması durumunda yapılacak yorum bir hastalığa karşı vücudun risk gurubu içinde olması olacaktır. BMI değerleri yüksek olan kişiler hemen diyetisyen ve gerekliyse bir doktor kontrolünde kısa süre içinde kilo verecek tedavileri başlatmalıdır. BMI değerleri her yaşta dikkate alınan bir değerlendirme ölçütü olarak karşınıza çıkacaktır.