Gündem

Borç silme düzenlemesinden sıcak gelişme: borçlarını sildirmek isteyen vatandaşların nereye başvuru yapacağı belli oldu! İşte şartlar…

Bir süre önce açıklanmış olan borç silme ya da borç tasfiyesi düzenlemesi kapsamında detaylar ortaya çıkmaya başladı. Borçları silinecek olan vatandaşların nereye başvurması gerektiğinden; ne kadar borçları silineceğine kadar tüm detaylar kamuoyu ile paylaşılmışken, düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceği tarih de netleşir hale geldi.

AÇIKLAMA BAKAN NEBATİ’DEN GELMİŞTİ

Vatandaşların heyecan ile beklediği borç tasfiyesi düzenlemesi kapsamında ilk açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den gelmişti. Konuya ilişkin kendi Twitter hesabından bir açıklama gerçekleştiren Bakan Nebati, “Bizler; gencimizin, çiftçimizin, memurumuzun, esnafımızın ve tüm kesimlerimizin nasıl her zaman yanındaysak, icraatlarımızla dar gelirli vatandaşlarımızın da hep yanında olmaya devam ediyor, yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borçlarını yakında tasfiye ediyoruz” ifadeleriyle vatandaşlara müjdeyi vermişti.

KAPSAMA ALINMASI BEKLENEN BORÇLAR; TEMEL İHTİYAÇLAR

Önümüzdeki günlerde TBMM’nin gündemine alacağı borç tasfiyesi düzenlemesi kapsamında temel olarak iki tür borcun devlet tarafından karşılanması bekleniyor. Bu kapsamda elektrik, telefon, doğalgaz ve su gibi temel ihtiyaçlar kapsamına giren faturalardan kaynaklı olarak icraya verilmiş olan vatandaşların 2 bin TL’ye kadar olan borçlarının silinmesi planlanıyor. Borç desteğinin diğer aşamasını ise, 2 bin 500 TL’ye kadar icra takibinde bulunan ve varlık yönetimi şirketlerine borçlanan vatandaşlar yer alıyor. Yapılan düzenleme sonrasında bakanlık bu borçların da şirketlerin vergilendirmesi kapsamında hazineden karşılanmasını planlıyor.

EKİM AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Öte yandan kanun değişikliği çalışmalarına Adalet Bakanlığınca başlandığı öğrenilirken, vatandaşların beklediği borç silme düzenlemenin TBMM’nin yeni yasama döneminin açılacağı 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren gündeme alınması bekleniyor. Ayrıca, 2 bin TL’ye kadar borcu silinecek olan vatandaşların borçlarının otomatik olarak silinmesi ve herhangi bir başvuruya gerek duyulmaması planlanıyor.