EkonomiManşet

Borçlarını yapılandıranlar için son gün! Ödeyemeyenler haczedilecek

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ

Kamuya yönelik vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları gibi borçlarını yapılandıranların ilk ve ikinci taksit ödemeleri için 31 Temmuz 2023 son gün. Borçlarını yapılandıran vatandaşların, yapılandırmadan faydalanabilmesi için bugün ilk ve ikinci taksitini ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde yapılandırma işlemi bozulacak.

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 3 Temmuz’da sona ermişti. Yapılandırılan borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre ise bugün sona eriyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksit ödeme süresi uzadığından birinci ve ikinci taksitler aynı sürede ödenmesi gerekiyor.

Ödemezlerse haciz işlemleri başlayacak

Borç yapılandırmasına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yaşar Erdoğdu, “İlk ve ikinci taksiti ödeyemeyenlerin yapılandırmaları bozulur. Bu olunca da zaten haciz işlemleri başlayacak” dedi. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre borç yapılandırmasından yüzde 90 oranında fayda sağlandığını aktaran Erdoğdu, “Borç yapılandırması için ilk iki taksiti üst üste getirdikleri için insanlar bunları ödeyemeyecek. Çünkü insanların ekonomik gücü çok zayıf olduğu için bunu çok ileriye götüremeyecekler. Yarısından çoğu bu taksiti ödeyemeyecek” diye konuştu. Ayrıca ödemelerde vatandaşın önünde bir handikap daha olduğunu aktaran Erdoğdu, “Her ay ödeme getirmişler. İki ayda bir insanlar nefes alıyordu. İki ay koydukları için hem sigortasını hem de borcunu ödeyemeyecek. Her ay sigorta ve vergiyi bir ödemen gerekiyor. İlk iki taksitini ödeyenler bundan sonra ödeyemese de bozulmuyor” şeklinde konuştu.

Peşin ödeyenler avantajlı ama…

Borç yapılandırmasından en çok peşin ödeyeceklerin fayda sağlayacağına dikkat çeken Erdoğdu, “Bu yapılandırma peşin ödeyenlerde yüzde 90 oranında bir fayda sağladı. Ayına göre bölenlere de kademeli olarak fayda sağladı. Ama peşin ödeyenlerin mesela 100 bin TL borcunuz var. Bunun 60 bin TL’si faiz. Siz bunun 50 bin TL’sini peşin ödediğinizde otomatik olarak bunun 50 bin TL’si kalkıyor 10 bin TL kalıyor. Bu peşin ödemeyle ilgili. Bu aslında avantajlı bir durum ancak yine ekonomiyle ilgili. Ekonomik krizden dolayı bunları da yapamayan olacaktır” dedi.

Peşinde yüzde 90 indirim sağlanıyor

Yapılandırılan borçların tamamının ay sonuna kadar peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırılan borç, sadece fer’i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutardan yüzde 50 indirim, matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim devreye alınacak.

Yapılandırılan borçlar, anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartı ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden ödenebiliyor. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi “www.gib.gov.tr”den, ​​​​​​​İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda da ödeme yapılması mümkün.