İzmir HaberleriYerel Haberler

Bornova Belediye Başkanı Eşki yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yeni döneme ilişkin hizmet vizyonunu basınla paylaştı. Çok güçlü bir kadroyla işe başladıklarını ve sürekli sahada olarak vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanması için çalışacaklarını söyleyen Eşki, belediyenin borcunu da açıkladı. Eşki, "Kasada 200 milyon TL gibi bir parayla devraldık ama BORBEL ve diğer belediye şirketlerinin borçlarını çıktığımızda eksi 20 milyon gibi bir rakam çıkıyor" dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yeni döneme ilişkin hizmet vizyonunu basınla paylaştı. Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen toplantıda Başkan Eşki, mazbatasını almasının ardından ilk 20 günde sahada yaptıkları işleri anlattı. Adaylık sürecine ilişkin hatırlatmada bulunan Eşki, “Kurultay’dan bir hafta sonra sahaya çıktık. O günden seçimin sonuna kadar çok yoğun bir çalışma hayata geçirdik. Biz siyaseti genelde mahalle üyeleriyle delegelerle sendika başkanlarıyla odacılarla vs genelde bir kalıbın içinde olan insanlarla yürütmüştük. 4,5 ayda 500’den fazla toplantıyla sahada vatandaşlarla geçirdik. O sırada çok şey öğrendim. Nasıl belediye başkanı olunmayacağını biliyordum. Ama nasıl belediye başkanı olunacağını vatandaştan öğrendim. Biz vatandaştan edindiğimiz bilgi şuydu: vatandaşın içinde olmak gerekiyor, basından korkmamak gerekiyor ve sokakta olmak gerekiyor. Bunu da ilk günden itibaren uygulamaya çalıştım” dedi.

Bornova’da vatandaşın en fazla yol ve temizlik başlıkları altında şikayetlerde bulunduğunu aktaran Eşki, “Çok nitelikli müdürler göreve getirdik. Belediyeyi müdürler yönetir. İmza atma yetkisi kimdeyse sorumluluğu ona vermek gerekiyor. Davul birinde tokmak birinde sistemin ilerlemeyeceği elbette belliydi. Biz o yüzden en başından iyi bir kadro kurarak işe koyulduk. Bir diğer yanıyla da kamunun diğer kurumlarıyla da sağlıklı bir iletişim yakaladık. Benim temel amacım Bornova’daki vatandaşların aldıkları hizmetten memnun olması. Bornova’dan maaş alan herkesin Bornova halkına hizmet etmesi gerekiyor. Çok hızlı başladınız bu beklentiyi artırır deniyor. Bornova’nın vatandaşların bizi daha çok görmeye ihtiyacı var” mesajını verdi.

KASADAKİ 200 MİLYON BORCU KARŞILAMIYOR

Bornova Belediyesi önceki dönem başkanı Mustafa İduğ, İzmir’in borçsuz belediyesi olarak övünmesinin hatırlatılması ve belediyenin mali durumunun sorulması üzerine Eşki, “Bornova Belediyesi 20-25 yıldır borcu olmayan bir belediye. Bu sadece Mustafa İduğ dönemine ait bir şey değil. Herkesin yoğurt yiyişi farklı. Ben kasada para tutmayacağım. Herkes bizim çok paramız var, istediğimiz kadar işçi alabiliriz diye bakıyordu. Kasada 200 milyon parayla devraldık ama BORBEL’in ve birkaç müdürlüğün borçlarını koyduğumuzda eksi 20 milyon gibi bir durum var. Ama bu bizi yine İzmir’in en güçlü belediyesi konumunda tutuyor. Şansımıza 4 yıl boyunca seçim yok, seçimsiz bir döneme doğru gidiyoruz. Ben mali disiplini koruyarak bir yandan iş yaparak üreterek çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu.

“KİMSEYİ İŞTEN ATMAK İSTEMEM”

Adaylığının açıklanmasının ardından Bornova Belediyesine işçi alımı yapılmasına gösterdiği tepki ve alınan işçilerin durumu sorulması üzerine Eşki, “Ben mazbatayı aldığım ilk gün arkadaşlarımıza söyledim. İşe giren arkadaşların işten çıkmakla alakalı yaptığım bir konuşma vardı. O konuşmada üslubum biraz daha sertti. Onun da sebebi yüksek perdeden bu yanlışın duyurulmasını amaçlamıştım. Bornova Belediyesini 5 yıldır yöneten Zafer Yurtbay’ı aradım. Yapılan şeylerin hoş olmadığını söyledim. Orada işe alımların yanlış olduğunu, yani Olgun Başkanın son döneminde 11 kişi işe alındı. Ben de o dönem Mustafa Başkana, bu insanları çıkarmayalım, bu insanları başka yerde değerlendirelim demiştim. O çok ağır cümleler kurmuştu. Kendisi bunun 8 katı kadar arkadaşı işe aldı. 79 arkadaş net giriş yaptı. Benim adaylığımdan itibaren. Ben hayatımdan kimseyi işten atmadım. Hoş bir durum da değil, ben bununla anılmak istemiyorum. Belediye adresim belli olsun diye işe girilecek bir yer değil. Belediye hizmet yeri. Belediyenin nerede ihtiyaç varsa orada çalışırlar. Bizim herkese hizmet etmek gibi bir amacımız var. İşten çıkarmadık hiçbir arkadaşımızı ama çalışma yerini beğenmiyorsa oradan ayrılabilirler” sözlerini kaydetti.

“ASFALT ŞANTİYESİ BEKLENTİYİ ARTIRDI”

Bornova Belediyesine ait bir asfalt şantiyesi olmasına rağmen yolların çoğunun bozuk olmasına ilişkin gelen soruya Eşki, “Asfaltı düzeltmekle yol yapmak arasında fark var. Asfalt şantiyesinden sonra Bornova Belediyesine yollarla ilgili şikayetler arttı. Sokağa çıktığınızda durum böyle olmuyor. Dünyanın en iyi asfaltını atabilirsiniz caddelere ama eğer onun altına yağmur suyu hattı döşenmiyorsa iki ay sonra o asfalt kırıldığında yanlış değerlendiriliyorsunuz. Temel amacımız Bornova’da asfalt şantiyesini olabildiğince verimli kullanmak istiyoruz ama bunu büyükşehir desteği olmadan yapamayız. Adımlarımızı aynı anda organize bir şekilde atmazsak olmaz. İki tane asfalt robotu alacağız. Böylece sokaklardaki yama işlerini daha kolay bir şekilde yapacağız. Fen işleri kadrosunu büyüteceğiz. Bir de Bornova Belediyesinde bir iletişim merkezi var. 46 kişi telefonlara bakıyor  ama sokakta bu kaldırımlara bakan, yollara bakan kişi sayısı 10. Sokakta insanlar çalışırsa bu şikayetler azaları. Biz eksikleri yerinde görüp onlara hızlı müdahale edeceğiz. Ve Büyükşehirle uyumlu bir şekilde bu işleri yürüteceğiz” diye konuştu.

“KAMUNUN KAYNAKLARINI ŞOVA DÖNÜŞTÜRMEYECEĞİM”

Eski bir sendikacı olarak Belediye Başkanlığı döneminde işçilerle oturacağı toplu sözleşme masasında nasıl bir tutum sergileyeceğine dair bilgi veren Eşki, “Sendikacıların kafasının nasıl çalıştığını çok iyi biliyorum. Sendikacılara ne verdiğinizin hiçbir önemi yok. İstenilen istenmeye devam edilir. Benim temeldeki bakışım şu, yaşanabilir bir maaş ve ödenebilir bir ücret. Burada yapılan sözleşmelerle diğer belediyeleri zora sokan işi şova döken bir noktaya gelmemek. Ben diğer belediyeleri de zora sokmak istemiyorum. Çünkü bir çok belediye ekonomik sıkıntı içinde bizde burada verebileceğimiz ücret neyse onu burada tayin edeceğiz. Bunlar şovu yapılacak, üzerine demogoji yapılacak işler değil. Sendika bir haktır. Bizler kamunun kaynaklarını şova dönüştürmeden işimizi yapacağız” dedi.