Bornova Belediyesine AB’den iki ayrı hibe
Bornova Belediyesi, başvurduğu iki ayrı Avrupa Birliği programından toplamda 610 bin Avro hibe aldı. Almanya’daki Heidelberg kenti ile ortak olarak yapacağı İklim Uyumu Çalışmaları için 110 bin Avro’nun ardından, Taşıma ve su yönetimi alanında yapacağı çalışmalar için 500 bin Avro daha kazandı. Her iki projede de Yaşar Üniversitesi ile Enerji Sanayici ve İşadamları Derneği de paydaş olarak bulunuyor.
Projeler kapsamında spor kurslarına katılan çocukları taşımak için elektrikli araç satın alınması, ilçenin çeşitli yerlerine elektrikli araç şarj istasyonu ve güneş enerjisi santrali kurulması gibi çalışmalar da olduğunun altını çizen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bu çalışmaları Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş medeniyet seviyesinin de üzerine çıkma hedefi doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyet’in 100. Yılında üniversitelere ve sanayi kuruluşlarına eve sahipliği yapan Bornova, bilim ve ticaretin yanı sıra çevre duyarlılığıyla da öne çıkacak” dedi.
Bornova’nın uzun süredir Avrupa Birliği çatısı altında yapılan pek çok çalışmaya katıldığını hatırlatan Başkan İduğ, “Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamakiçin, yenilebilir enerji üretiminin payının arttırılmasını hedefleyen Energy Cities’in üyesiyiz. 2014 yılından bu yana çalışan bir güneş enerjisi santralimiz (GES) bulunuyor. Kültür Merkezleri ve spor alanlarındaki binalarımızın çatılarına yeni GES’ler kurarak belediyemizin tüm elektrik kullanımını güneşten elde etmeyi hedefliyoruz. Bu proje de bunun bir adımı, pilot çalışması olacak. Bu yatırımla hem belediyemizin önemli bir gider kalemi olan elektrik maliyeti ortadan kalkacak, hem de karbon ayak izimizde önemli azalma meydana gelecek. Benzer çevreci çalışmaların artması, yerel yönetimlerin AB hibe programlarından daha fazla faydalanması amacıyla yaptığımız çalışmalarımız aralıksız sürecek” diye konuştu.
Önce yol haritası
Bornova Belediyesi ile Almanya’nın Heidelberg kentinin ortak olarak başvurdukları BORNBERG projesi ile iki belediyenin iklim değişikliğine uyum teknoloji ve sistemleri oluşturulması hedefleniyor. Toplumda ilkim değişikliği ve çevre konusunda bilinç yaratılmasının da amaçlandığı proje kapsamında sürdürülebilir kalkınma için yerel stratejiler ve yol haritası geliştirecek. Programın bir amacı da iklim değişikliğinden etkilenen yerel işletmelerin dayanıklılığını artırmak ve Bornova’nın çevre üzerindeki su ve emisyon izini azaltmak olarak belirlendi.
GES, elektrik araç ve su dönüşümü
Diğer yandan yarım milyon Avro hibe kazanılan STORMLOG projesiyle ise sürdürülebilir ulaşım ve çevreyle uyumlu bir su yönetimi kullanarak Bornova’nın dirençliliğini arttırmak, iklim krizine karşı yeni teknolojileri uyarlamak ve ilgili kurum kuruluşlarla uygulamaya dönüştürmek hedefleniyor.
Bu kapsamda Bornova Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete açılan Çamdibi Yüzme Havuzu’nun çatısına 124 KW’lık güneş enerjisi tesisi kurulacak. Aynı bölgedeki Atatürk Parkı’nın aydınlatması LED aydınlatma sistemine dönüştürülecek.
Havuzda kullanılan suyun devridaimden sonra şu anda kanalizasyona giden kısmı arıtılarak yine aynı parkın sulamasında kullanılacak.
Genç sporcuların Bornova’nın çeşitli yerlerinden havuza getirilmesinde kullanılan servis araçları elektrikli minibüslerle değiştirilecek. Belediye’ye bağlı tesislereelektrikli araç şarj istasyonları kurulmasının yanı sıra, e-Tekerlekli Sandalye için de iki şarj İstasyonu daha kurulacak.
Haber ilandır.