Ekonomi

Brent petrol fiyatlarında son gelişmeler…

Kızıldeniz’deki gelişmeler, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de beklenen talep artışı gibi etkenler ile birlikte yukarı yönde seyreden Brent petrol fiyatlarında son durum milyonlarca vatandaş tarafından merak konusu olurken, Brent petrol fiyatları ile ilgili güncel bilgiler işte sizlerle...

Cuma günü “77,98 dolara” çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,04 dolar seviyesinde kapatarak dikkatleri çekerken, Brent petrolün varil fiyatı, 2 Ocak saat 09.53 itibarıyla 78,62 dolar oldu. Peki Brent petrol fiyatlarındaki yükseliş hızı devam ediyor edecek mi? Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin ana sebebi nedir?

Kızıldeniz’de gerilimler arttı!

Brent petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş hız kesmeden devam ederken Kızıldeniz’deki gelişmelerini ardından, bölgede artan tansiyon ile birlikte Kızıldeniz’de, ABD de güçleri ile Yemen’deki İran destekli Husiler arasında gerilim hat safhaya çıktı.

ABD ve İran Kızıldeniz’de karşı karşıya geldiğine yönelik haber akışı petrol fiyatlarını yukarı yönlü çıkmasına neden olurken, İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansından elde edilen bilgilere göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki Elburz savaş gemisi uluslararası sulardaki düzenli görevlerinin bir parçası olarak Babu’l Mendeb boğazını geçerek Kızıldeniz’e girdiği bilgisine ulaşılıyor.

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM) sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamaya göre de Kızıldeniz’in güneyinde Husilerin kontrolündeki bölgeden bir ticari gemiyi fırlatan 2 gemisavar balistik füzenin düşürüldüğünü bildirmişti.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri “X” sosyal medya platformundaki paylaşımda bulunarak, Kızıldeniz’deki düşman ABD kuvvetleri, Yemen deniz kuvvetlerine (Husilere bağlı) ait üç bota saldırdığı bilgisi verilirken, Saldırıda mürettebattan 10 kişi öldü ya da kaybolduğu bildirildi.

Dünya’nın en petrol ithalatçısında son durum ne?

Çin’de Covid 19 salgını sebebiyle uygulanan karantina tedbirlerinin kaldırılmasından sonra ilk yılbaşı tatilindeki hareketliliğin artması ve aynı zamanda Çin hükümetinin büyümeyi desteklemek adına ekonomik teşvikleri artıracağı beklentileri güçlü talep öngörülerine beslerken, Çin devlet başkanı Şi Cinping yeni yıl konuşmasında ekonomik aktiviteyi ve istihdamı yaratmaya güçlendirme sözünü verdiği bilgisi verildi.

Son açıklanan verilere göre de Çin’de Caixin imalat sanayi PMI 50,8 ile beklentileri aştığı bilgisine ulaşılırken, Brent petrolde teknik olarak 78,65 ile 78,80 dolar aralığının direnç, 78,50 ile 78,35 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği dikkat çekiliyor