Brent Petroldeki Düşüş Herkesi Şaşırtmaya Devam Ediyor; Akaryakıtta İndirim Yolda Mı? Petrol Fiyatlarına İlişkin Tahminlerden Sonra…
Geçtiğimiz aylarda 120 dolar seviyesinden işlem gören brent tipi ham petrolün fiyatı sert bir çakılışla bu hafta 94,5 dolara kadar gerilemişti. Sadece bir haftada yüzde 7 oranında değer kaybeden brent tipi ham petrole ilişkin sektörün öncü isimleri tahminlerde bulunmaya başladı.
Petrol Fiyatlarına İlişkin Tahminler Arka Arkaya Geldi
Bir süredir tüm dünyanın gözünü kulağını çevirdiği petrol fiyatlarında tahminler de arka arkaya gelmeye başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yılın ikinci yarısında yoğun bir arz baskısı olacağın vurgularken; bu yılın sonuna doğru brent tipi ham petrolün varil fiyatının 105 dolar, gelecek sene ise, 100 dolardan işlem göreceğini tahmin etti. Brent türü petrol fiyatının bu yılki fiyat tahminlerinde çıtayı 106 dolara kadar indiren &P Global Ratings ise, önümüzdeki yıl için tahmini Fitch Ratings’den daha düşük tutarak, 90 dolar olarak açıkladı. Öte yandan EIA, bu yılki tahminlerini 104, önümüzdeki yılki tahminlerini 94 dolar seviyesinde tutarken; Citigroup ise bu yılki tahminlerini 65, önümüzdeki yılki tahminlerini ise 45 dolar seviyesinde tuttu.
Cohen, Resesyon Endişelerine Dikkat Çekti
Anadolu Ajansı muhabirlerine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Atlantic Konseyi Kıdemli Üyesi ve Uluslararası Vergi ve Yatırım Merkezi (ITIC) Enerji, Büyüme ve Güvenlik Programı Direktörü Ariel Cohen, resesyon endişelerine dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Petrol fiyatlarındaki belirsizliğe de açıklamalarında vurgu yapan Cohen; “Petrol fiyatlarındaki aşırı belirsizlik kısa vadede fiyat tahminlerini de belirsizliğe iterek zorlaştırıyor ve piyasalarda dalgalanmalara sebep oluyor. Rusya-Ukrayna savaşının nereye gideceğini ve ilave yaptırım ve ikincil yaptırımların getirilmesine yol açacak bir gerginliğin çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz. Savaş duracak mı, Karadeniz’deki faaliyetler normale girecek mi onu da bilmiyoruz. Tahıl ihracatı konusunda da endişelerimiz var. Belki de Rusya diyecek ki ‘Tamam tahıl istiyorsanız petrolümüzün Karadeniz’den ihracatına da izin verilsin” dedi.