DünyaGündemPolitika

BRICS zirvesinden genişleme kararı çıktı

BRICS ülkeleri, 22-24 Ağustos tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde Johannesburg’da toplandı. Her yıl düzenlenen zirvenin bu yıl ki konusu, BRICS topluluğunun genişleme süreci politikalarının nasıl olacağı ile ilgiliydi. Zirvede üye devletler, genişleme sürecinin prensipleri, standartları ve prosedürleri üzerine belirledikleri politikalarda anlaştı.

Al Jazeera’nın haberine göre; bugün sona eren zirveden bloğu genişletme kararı çıktı. Daha önce İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan gibi birçok ülkenin BRICS’e üye olmak istediği resmi kaynaklarca açıklanmıştı.

Haberin detayında yer alan bilgiye göre, gelecek yıl Suudi Arabistan ve İran’ın da aralarında olduğu 6 yeni ülke BRICS’e üye olacak.

İlk aşamada; Arjantin, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İran’ın 1 Ocak 2024 itibariyle birliğe katılacakları açıklandı.

Geçtiğimiz yıl neler olmuştu?

Geçtiğimiz yıl 14’üncü kez toplanan BRICS zirvesine Çin başkenti Pekin’de ev sahipliği yapmıştı. Bu Çin’in ev sahipliği yaptığı 3’üncü zirve olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yıl video konferans yöntemiyle düzenlenen konferansa farklı ülkelerden de ilgi büyüktü.

BRICS nedir?

BRICS, son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte; finans, ticaret, iklim, enerji konularının tartışıldığı önemli bir platform haline geldi. BRICS’in şuan da 5 üyesi bulunmaktadır. Bu üyeler; Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin’dir. BRICS terimi, İngilizce olarak üye devletlerin baş harflerinden oluşmuştur. 2011 yılında birliğe sonradan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin katılmasıyla başlangıçta BRIC olan isim BRICS olarak değiştirilmiştir.

Kaynak: Al Jazeera