Mazot ve benzin fiyatlarında yaşanan artış milyonlarca vatandaşın cebini yaktı. Ancak gelen zamlar aynı zamanda çiftçinin de belini büktü. Özellikle pandemi döneminde maddi zorluk yaşayan çiftçiler mazot ve gübre desteğine koşmaya devam ediyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli olarak bilinen mazot ve gübre desteği araştırılmaya başlandı. İşte çiftçinin yüzünü güldüren destek…
Çiftçi Kayıt Sistemine Dahil Olan Çiftçiler Dikkat!
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli olarak yürürlüğe giren desteğe çiftçi kayır sisteminde olanlar erişebiliyor. Çiftçi kayıt sistemi olarak bilinen ÇKS sistemine kayıt olan çiftçiler “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” ‘yla dekar başı 22 mazot için de 20 TL çiftçi yardımı alma hakkına sahip oluyor.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararında şu şekilde destek sağlanacak;
Dekar başına olarak hesaplanan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ‘ye 22 TL’si mazot ve 20 TL’si gübre toplam 42 TL destek,
Çeltik, kütlü pamuk ‘a 68 TL’si mazot ve 8 TL’si gübre toplam 76 lira destek,
Nohut, kuru fasulye, mercimek’e 24 TL ‘si mazot ve 8 TLs’si gübre toplam 32 TL destek,
Kanola, aspir ‘e 20 TL mazot ve 8 TL gübre toplam 28 TL destek,
Patates, soya 30 TL’si mazot ve 8 TL’si gübre olarak toplam 38 TL destek,
Yağlık ayçiçeği ‘ne 29 TL’si mazot ve 8 TL’si gübre toplam 37 TL destek,
Dane mısır üreticilerine 27 TL mazot ve 8 TL gübre toplam 35 TL destek,
Kuru soğan, yem bitkiler üreticisine 19 TL mazot ve 8 TL gübre toplam 27 TL destek,
Yaş çay, fındık üreticisine 18 TL mazot ve 8 TL gübre için toplam 26 TL destek,
Zeytin ve diğer ürünleri üreten çiftçiye 17 TL mazot ve 8 TL gübre toplam 25 TL maddi destek verilecek. Yapılacak çiftçi destek ödemeleri için henüz kesin bir tarih verilmedi. Çitçi’nin gözü gelecek tarih açıklamasına çevrildi.