Son yılların en çok yayılan hastalıklarından biri şüphesiz Alzheimer hastalığı. Alzheimer hastalığının sebepleri arasında ileri yaş, başta gelirken, genetik, kafa tramvası, uyku düzeni bozukluğu, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, tansiyon ve kolesterol gibi etkenler olabiliyor. Peki bu hastalık nasıl anlaşılır? Tedavisi var mıdır? İşte Alzheimer hastalığının detayları…
Alzheimer Nasıl Anlaşılır?
Beyin hücrelerini yok eden Alzheimer, yaşlılık ile karıştırılmaması gereken bir hastalık. Alzheimer, ne yazık ki tedavisi olmayan bir hastalık olmakla birlikte belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İşte kesin bir tedavisi olmayan Alzheimer hastalığının kişilerdeki belirtileri;
İlk olarak önemli tarihleri ve yaşanan olayları unutmayla belirti göstermeye başlıyor. Ardından kişi tekrar tekrar aynı soruları sormaya başlıyor. En iyi bildikleri işleri ( çalışıyorlarsa sayıları takip etme, mutfakta en iyi bildikleri tarifi unutma gibi) yapmada zorluklar baş gösterir.
Daha sonra bildikleri bir adrese gitme ya da alışveriş yapmada güçlük yaşanabilir. Günlük rutin işleri yapmakta güçlük çekmeyle devam eder. Bununla birlikte zaman ve bulunan yeri karıştırma, yazmada zorlanma, her zaman kullanılan eşyaların yerini unutma ve kaybetme gibi durumlarla birlikte tüm sosyal aktivitelerden çekilip evden çıkmak istememe haline bürünebilirler. Ruh hallerinde ciddi değişimler yaşayan Alzheimer hastaları daha çekingen ya da endişeli olabilir.
Uzmanlar Uyarıyor!
Uzmanlar Alzheimer olmadan önce herkesi önemle uyarıyor. Öncelikle uzmanlar uyku düzeni konusunda herkesin daha düzenli olması gerektiğini hatırlatıyor. Ardından düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenilmesi konusunda uyarırken kişilerin her yıl kan testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor. Ayrıca herkesin gerekirse B12 ve folik asit alması hatta günde 1-2 parça bitter çikolata tüketmesi gerektiği konusunda önemle uyarıyor. Hafıza güçlendirici aktiviteler de bulunmanın da Alzheimer hastalığını önlemede oldukça etkili olduğu ifade ediliyor.