Bu bölgede yaşayanlar dikkat: İklim değişikliği, hayati tehlike yaratıyor!

Küresel iklim değişikliği ciddi boyutlara gelerek başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyayı olumsuz yönde etkilerken Karadeniz Bölgesi için de yeni bir uyarı geldi. Son dönemde yaşanan heyelanlar vatandaşları korkuturken olabilecek tehlikelere karşı önlem çalışmaları yapılıyor.

DHA’dan aktarılanlara göre, özellikle son dönemlerde ani kar erimesiyle artış yaşanan heyelanlar nedeniyle kaya düşmesi sonucu büyük tehlikelerin yaşandığı yamaçlardaki önlemler artırılıyor. Endüstriyel dağcılar, tırmandıkları yamaçlarda riskli kayaları kontrollü olarak düşürüyor. Riskli alanlarda kaya ıslah çalışmalarıyla da yamaçlar, enerji sönümlü çelik örtüleme bariyerleri ile kaplanıyor.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Gümüşhane Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. İlter Kutlu Hatipoğlu da Gümüşhane ile Giresun ulaşım ağı içinde bulunan Torul, Kürtün, Doğankent ve Tirebolu ilçelerinin yol güzergahında kaya düşmesi nedeniyle meydana gelen birçok kazaya dikkat çekip, alınması gereken önlemleri anlattı.

BİLİNÇLİ DÜŞÜRME YAPILMALI

Bölgede yamaçlara çelik halatlar örüldüğünü belirten Dr. İlter Kutlu Hatipoğlu, “Yollar yapılacaktır ancak doğa ile iç içe yaşamak zorundayız. Ana kaya parçalarını bir şekilde korumamız gerekiyor. Çelik halatlarla yamaçların tutulması uygulamasına katılmıyorum. Bu uygulama şeklinde değil, bunların bir çimentolama yöntemiyle; sanki üzerinde bir toprak örtüsü varmış gibi korunması tercih edilebilir. Bu yöntem dışında en pratiği ise ana kaya üzerinde bilinçli düşürülmesi lazım. Yani küçük ve zayıf kaya parçalarını bilinçli bir yöntemle düşürürseniz daha büyük kaya parçalarının aşağı yuvarlanmasını ve büyük facialara yol açmasını engellersiniz. Küçük kaya parçalarını bilinçli şekilde düşürmek önemli bir rol oynuyor. İlkbahar aylarında değil, sonbahar aylarında yağışların yükselmeye başladığını görüyoruz. Bizim olduğumuz bölge Karadeniz Bölgesi’nin doğusudur. Dolayısıyla her mevsim yağış görüyoruz. Özellikle kaya düşmeleri ilkbahar mevsimde çok daha fazla yaşanması muhtemel bir durumdur” dedi.

Exit mobile version