Gündem

Bu hafta sonu 29 – 30 Mayıs Cumartesi ve Pazar günü sokağa çıkma yasağı var mı?

Pandemi sürecinde son dönemde uygulanan uzun süreli kapanmaların olumlu sonuç vermesi nedeniyle kademeli olarak normalleşmeye başlanıyor. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı plana göre sokağa çıkma yasakları, belirli saatler ve günler için devam edecek. 29 Mayıs Cumartesi ve 30 Mayıs Pazar günü tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasının kapsadığı tarihler neler?

Uzun süreli tam kapanma sürecinin ardından kademeli olarak normalleşme adımlarının atıldığı şu günlerde vatandaşlar hangi saatler ve günlerde sokağa çıkabileceğini merak ediyor. Hali hazırda uygulanan İçişleri Bakanlığı genelgesine göre hafta içi 05.00-21.00 saatleri arasında vatandaşlar sokağa çıkabilecek. 28 Mayıs Cuma günü saat 21.00’den itibaren başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması, 29 Mayıs Cumartesi ve 30 Mayıs Pazar günü tam kapanma olarak devam edecek. Haftanın ilk mesai günü olan Pazartesi sabahı 05.00’te ise uygulama sona erecek.

Market alışverişi için uygulama nasıl olacak?

Hafta içi kısıtlamaları 05.00 ile 21.00 olarak belirlenirken hafta sonu yaşanacak tam kapanma döneminde vatandaşlar ev ihtiyaçlarını ve acil ihtiyaçlarını ne şekilde karşılayabilecek?

*Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri (sadece ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olacak.

*Vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla yaşadıkları konuma en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.

* Pazar yerleri hafta içi 07.00-19.00 arasında açık olacak, hafta sonları ise pazar yeri kurulmayacak.

*Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, zücaciye ve hırdavat dükkanları hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

* Yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecektir. Vatandaşların bulundukları konuma en yakın noktadan ihtiyaçlarını karşılaması mümkün olacak ve maske zorunluluğu devam edecektir.