Genel

Bu işarete dikkat: Elektrik faturası gelen herkesi ilgilendiriyor!

Türkiye’de elektrik tüketimi yapan konut ve işyerleri için Yeşil Tarife (YETA) uygulaması kapsamında elektrik faturalarında özel bir işaret bulunuyor. Söz konusu işaret enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteriyor. Uygulama geçtiğimiz sene Ağustos ayında devreye sokuldu.

Vatandaşların geçtiğimiz sene tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi kullanmalarını için YETA sistemini devreye almıştı. Bu kapsamda faturalarda enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren bir işaret yer alıyor. Yeşil tarifede yer alan vatandaşların kullandıkları enerji EPDK tarafından belirlenen tarife bedeli üzerinden faturalandırılırken, fatura kalemlerinde mevcut tarifeye göre herhangi bir fark yok.

YETA tarifesine nasıl geçilir?

Yeşil Tarife (YETA) kapsamında enerji kullanmak isteyen tüketiciler kendi bölgelerinde faaliyet gösteren tedarik şirketlerinden yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik temin edebiliyorlar.

Normal faturalarda TRT payı kaldırılıyor

Öte yandan YETA dışında olan normal faturalar için de flaş bir karar alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda, “Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL’nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık.” İfadeleri kullanıldı. Böylece önümüzdeki dönemde vatandaşların artık daha az elektrik faturası ödemesi yapması bekleniyor.