Ekonomi

Bu kaydı yaptırmayan parasını alamayacak: Yarından itibaren başlayacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Tarımsal Destek ödemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerektiği bildirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre yarından itibaren başlayacak olan ÇKS kayıtlarının 2 Ocak’a kadar tamamlanması gerektiği bildirildi. Peki ÇKS kayıtlarından nasıl faydalanabiliriz? İşte detaylar

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren ya da gösterecek olan çiftçilerin kayıt olması gereken bir sistemdir. Sağladığı çok sayıda avantajın yanı sıra çiftçilerin çok daha düzenli ve etkili bir şekilde işlerini yürütmelerine imkan sağlar. En önemli özelliği çiftçiliği kanıtlamak olan bu belge aynı zamanda destek, teşvik ya da hibe programlarına başvurularda da kullanılır.

ÇKS Ne İşe Yarar?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ÇKS, çok sayıda teşvikten faydalanma imkanı sunar. Hibeler üzerinden çiftçilere verilen destekte başvuru şartları arasında yine ÇKS belgesi bulunmaktadır. Aynı zamanda düşük faizli kredi ve devletin verdiği düzenli desteklerden faydalanabilme imkanı da sunar.

ÇKS Nereden Alınır?

ÇKS belgesi almak için öncelikle şifre ile e-Devlet’e giriş yapılmalıdır. Daha sonra arama kısmına ÇKS yazarak ilgili hizmete gidilmelidir. İlgili hizmet sayfası açıldıktan sonra gereken tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Doldurulan belge daha sonra çıktı alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na ibraz edilmelidir.

ÇKS ile Tarımsal Destek Ödemesi Nasıl Alınır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Destek Programı ödemelerini alabilmek için ÇKS sahibi olmak gereklidir. ÇKS belgesini aldıktan sonra, Tarımsal Destek Programı’na kayıt olunup destek ödemelerinden faydalanmak mümkündür. Tarımsal Destek Programı başvuruları, Bakanlık tarafından belirlendiğinden, belirlenen tarihler aralığında bir dilekçe hazırlayıp Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne teslim edilmelidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan yeni bir bildirime göre yarın itibarıyla ÇKS kayıtları başlıyor. 1 Eylül 2023 ile 2 Ocak 2024 tarihleri arasında devam edecek olan ÇKS kayıtları, aynı zamanda TARIMCEBİMDE isimli mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirilebilecek.