Ekonomi

Bu sektörler için duyuruldu: Vakıfbank faiz artışı olmadan 1 yıl ödemesiz kredi veriyor!

Vakıfbank imalat, ihracat ve ithal ikame amaçlı ürün üretmek amacıyla yatırım yapacak olan firmalar başta olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için 1 yıl ödemesiz kredi verdiğini açıkladı. Kamu Bankası açıklamasında, “İşletmelerimiz de ülkemiz de zaman kaybetmesin diye üretimi ve yatırımı desteklemeyi, istihdama katkı sağlamayı amaçlayan VakıfBank 40 milyar TL’lik ‘Çıpa Kredisi’ni müşterilerinin hizmetine sunuyor.” İfadeleri kullanıldı.

Özellikle corona virüsü salgını sürecinde zarar gören firmalar bankaların kredilerini araştırıyorlar. Bu kapsamda Vakıfbank kredi vadesi boyunca yukarı yönlü bir faiz artışı yapılmayacak olan Çıpa Kredisini duyurdu.

Banka kredi açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Faiz oranı, TCMB politika faiz oranına bağlı olarak aşağı yönlü değişirken; kredi vadesi boyunca yukarı yönlü bir faiz artışı yapılmayacak olan Çıpa Kredisi VakıfBank’ta.

İşletmelerimiz de ülkemiz de zaman kaybetmesin diye üretimi ve yatırımı desteklemeyi, istihdama katkı sağlamayı amaçlayan VakıfBank 40 milyar TL’lik ‘Çıpa Kredisi’ni müşterilerinin hizmetine sunuyor.

VakıfBank, imalat, ihracat ve ithal ikame amaçlı ürün üretmek amacıyla yatırım yapacak olan firmalar başta olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösteren firmalara yönelik yeni bir kredi paketi oluşturdu. Sektörde bir ilk olarak, ‘TCMB politika faiz oranına endeksli’ şekilde kullandırılacak ‘Çıpa Kredisi’ faiz oranı, TCMB politika faiz oranına bağlı olarak aşağı yönlü değişecek. Ayrıca kredi vadesi boyunca yukarı yönlü bir faiz artışı da yapılmayacak.

Kredinin Özellikleri:

25 Milyarı TL ve 2 milyarı USD olmak üzere 40 milyar TL’lik bir paket olan Çıpa Kredisi kapsamında, başta ithal ikamesi üretim yapanlar olmak üzere imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, sektöründen bağımsız ihracat yapan firmalar ve lojistik, e-ticaret, enerji üretimi, sağlık gibi stratejik öncelikli olarak belirlenmiş sektörlerde faaliyet gösteren firmalar kredilendirilecektir.

Paket kapsamında, başta hammadde alımı olmak üzere maaş, Vergi/SGK, fatura, çek ödemesi gibi işletmenin faaliyetleri esnasında çıkan nakit ihtiyacı, makine ve ticari araç alımı kapsamında ortaya çıkan nakit ihtiyacı ve büyüme, genişleme, kapasite artışı, komple yeni yatırım yapılması nedeniyle ortaya çıkan nakit ihtiyacı finanse edilecektir.

İşletme ihtiyacına yönelik krediler 18 ay vadeli olarak, makine ve/veya araç alımına yönelik krediler 12 aya kadar ödemesiz dönemli azami 60 ay vadeli olarak kullandırılacak olup yatırım kredileri ise azami 72 ay vadeli olarak kullandırılacaktır. Yatırım kredilerinde ödemesiz dönem şartı yatırım projesinin nakit akışlarına göre proje özelinde belirlenecektir.

Paket kapsamında sektörde bir ilk olarak TCMB Politika Faizine endeksli olarak kullandırılacak olan kredinin TL kullandırımlar için başlangıç faiz oranı 72 aya kadar yıllık %17,75’tir. TCMB Politika Faizi düşürülürse paket kapsamında kullandırılan kredinin faiz oranı da buna bağlı olarak aşağı yönlü düşürülecek, yükselişlerden ise yukarı yönlü etkilenmeyecektir. Yabancı para cinsi kullanım da mümkün olup şartları firma özelinde Bankaca belirlenecektir.