Bu sene ev ve araba fiyatları düşecek mi?

Geçtiğimiz sene corona virüsü salgını nedeniyle kamu bankaları konut ve taşıt kredi kampanyaları başlatmıştı. Bankalar tarafından verilen uygun finansmanlı krediler ile birçok vatandaş konut ve taşıt sahibi oldu. Kredi fırsatını kaçıran vatandaşlar ev ve araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyorlar.

Konut ve araba almak isteyenler bu sene fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Bu kapsamda Sabah Gazete’sinden Dilek Güngör açıklamalarda bulundu.

Uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarında yaşanan yükselişler görüldüğünü söyleyen Güngör yazısında konut fiyatlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Evlerin maliyeti ikiye katlıyor

Geçenlerde birkaç işadamı tanıdıkla sohbetteydim.

İnşaatçı, girdi fiyatlarının artışından dem vurdu. Demir bir yılda yüzde 124, hazır beton yüzde 64, gazbeton yüzde 77, çimento yüzde 42, PVC doğrama yüzde 207, saç levha yüzde 258, bakır hammadde yüzde 130 artmış. Bunlara KDV de dahil değil… Geçen yıl tonu 2.776 TL olan inşaat demiri 6.227 TL’ye çıkmış. Çimento 250 TL’den 355 TL’ye yükselmiş. Hazır betonun metreküpü 201 TL’den 330 TL’ye çıkmış. Kerestenin metreküpü son 1 yıl içerisinde 500 dolardan 1.372 dolara yükselmiş. Malzemenin çoğu ithal olduğu için hem kurdaki yükseliş hem de küresel emtia fiyatlarının artması maliyetleri epeyce zorluyor. Herkesin hesabı şaşmış durumda… Düşünsenize, ‘şu fiyata mal olur’ dedikleri evin maliyeti neredeyse ikiye katlıyor. Önlerinde iki seçenek kalıyor: Ya erittikleri stokların yerine yeni üretime başlayamayacaklar ya maliyet artışını konut fiyatlarına yansıtacaklar. Her türlüsü sıkıntı..

En boş arabanın fiyatı 180 bin TL’yi buluyor

Araç fiyatlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Güngör şöyle dedi:

Otomotivde de hammadde fiyatları pek farklı değil… Sac maliyeti yüzde 80’e yakın, plastik yüzde 100 civarında arttı. Keza lojistik maliyetleri de… 250 dolarlık sacın fiyatı 1.500 doları bulmuş vaziyette… Bakır, nikel maliyetleri de aynı şekilde… Dolayısıyla Türkiye’de üretilen en boş denilecek arabanın fiyatı bile 180 bin TL’yi buluyor.

Konut ve taşıt fiyatları ile ilgili güncel haberlere ulaşmak için sitemizi takip edebilirsiniz. 

Exit mobile version