Bu yıl için 918 TL ödeme yapılıyor: 5 yıl içinde başvurmayan alamaz!

Türkiye’de sigortalı vatandaşlara çeşitli haklar tanınıyor. Sigortalı vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından cenaze ödeneğinden faydalanabiliyorlar. 2021 yılında 918,00 TL olarak ödenene cenaze yardımı 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalılar için 3.149,94TL olarak yapılıyor. Cenaze ödeneğine başvuruların ise 5 yıl içerisinde yapılması gerekiyor.

Vefat eden vatandaşların yakınlarına bir defalığına cenaze ödemesi yapılıyor. Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine veriliyor. Ancak cenaze ödeneğini almak isteyen vatandaşların bazı şartları sağlanması gerekiyor. Şartları sağlayan hak sahipleri ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Cenaze ödeneği;

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya

Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya

Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken,
ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.

360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.

Exit mobile version