Gündemİzmir Haberleri

Buca Belediye Başkanı Kılıç’tan 5 yıl değerlendirmesi

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, görevde geçirdiği 5 yılı değerlendirerek, "Nasıl geçti anlamadık" dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, görevde geçirdiği 5 yılı basına değerlendirdi. Buca Belediyesi Bağ Evinde basınla bir araya gelen Erhan Kılıç, “5 yılı dolduruyoruz. Nasıl geçtiğini anlamadık. Bireysel olarak hem de toplumsal olarak çok zorlu geçirdik. Seçimin hemen ardından 1 yıl bile geçmeden bir pandemi süreciyle karşılaştık. Yeni bir düzen, yeni iş kolları ortaya çıktı. Bundan sonrasında da pandemi tarzı kötü durumlara hazırlanmamız için de bir çok yeni gelişmeler oldu. Yerel yönetimler de bu konuda ciddi anlamda tecrübe edindi. Ardından yaşadığımız İzmir depremi ve yeni yaşanan 6 Şubat depremiyle çok zor günler geçirdik. Tüm bunlarla zaman nasıl geçti anlayamadık” sözlerini kaydetti. Öte yandan Başkan Kılıç, Buca’da mahalle mahalle hazırladıkları yeni kent planlarına dikkat çekerek, ilçedeki alt yapı çalışmalarından sosyal çalışmalara kadar bir çok alt başlıkta yapılan işleri sıraladı.

“BU KENTİN YENİ İMAR PLANLARINA İHTİYACI VARDI”

Göreve geldikleri ilk andan itibaren Buca’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu gördüklerini belirten Başkan Kılıç, “Bizim en çok önem verdiğimiz Buca’nın en büyük ihtiyaçlarından olan kentsel dönüşüm. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu kentin yeni imar planlarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorduk ve çalışmalarımızın büyük bir bölümünü yeni imar planlarına ayırdık. Buca’nın merkezdeki sınırı yaklaşık 25 km kare. Bunun 20 km karesine yakınının planlarını hazırladık. En son askıya çıkan Gediz Revizyon Planlarını etap etap askıya çıkarmayı düşünüyoruz. Buca’da ilk etapta yaklaşık 20 bin bağımsız birimin yeniden inşasını düşünüyoruz. Kente olabilecek en iyi planı yapmaya çalıştık. Yeşil alanlar, sosyal donatı alanları ve otoparklarla… Bunun dışında Ufuk Planları var. O planda kesinleştiğinde çok çabuk bir şekilde dönüşeceğini düşünüyorum. Yaptığımız planlamalardaki dönüşüm modellerini de düşünerek yaptık. En kolay şekilde dönüşebilecek halini tasarlayarak yaptık planlarımızı. Bundan 1 yıl önce Çaldıran Planlarını bitirmiştik. Çaldıran Planlarıyla ilgili bir yargı süreci yürüdü. Planlar iptal edildi. Mahkeme tarafından verilen kararlar yol gösterici oluyor. Oradan da o mahkeme kararlarına uygun bir şekilde yeniden plan yapacağız. Onun dışında Seyhan var. Seyhan Mahallesi Karabağlar’la sınır olan bir yer. Bizim mobilya atölyelerinin ve sanayi bölgelerinin bulunduğu aks. Sizlere çok geliyordur. Çöp yığınları, katı atıklar. Çünkü orada müthiş bir yığılma var. Bizim günlük katı atığımızın 4’te 1’i oradan çıkıyor. Mümkün değil ara sokaklara araç girmesi çok zor. Oradan şu haliyle tam memnuniyet almak da mümkün değil. Oranın dönüşümü de şu anda bakanlıkta. Bir an önce depreme dirençli kentleri yaratmamız lazım” açıklamasını yaptı.

“YENİ YOLLAR AÇTIK, MEVCUT YOLLARI YENİLEDİK”

Başta Buca Cezaevinin kaldırılması ve arkasındaki Adnan Kahveci Bulvarı’nın açılmasıyla Menderes Caddesindeki trafiğin rahatladığına dikkat çeken, Erhan Kılıç, “Buca Cezaevini ben hizmette siyaset olmaz şiarıyla yola çıktık. Burada siyasi partilerle birlikte yola çıktık. Burada en önemlisi Adnan Kahveci Caddesinin açılmasıydı. Yolun ortasına kurulan Barış pazarı vardı. Ona da bir yer belirledik. Menderes caddesinin yükü hafifledi. Bunun dışında fen işlerimiz cidden iyi çalıştı. 2085 bin metrekareye yakın bir asfalt ve 265 bin metrekare bir parke taşı döşendi. Yeni araç park alanları yarattık. Yine Buca için çok önemli olan bizim önem verdiğimiz çalışmalardan bir tanesi, temizlik ihalesinden kurtulduk. Yeni araçlarımızı kazandık. bu konuda Tunç Başkana teşekkür ederiz. Ciddi şekilde şu ana kadar belediyemize çok ciddi ekonomik katkısı olduğunu düşünüyoruz. Onun dışında yine Buca’nın bizim yaptırmış olduğumuz bu çalışmalarda ilk göreve geldiğimiz en önemli şikayetlerden bir tanesi temizlik şikayetiydi. Şu anda bu şikayet oranı yüzde 4-5 civarında. Şu an en yüksek yolların şu anki durumu. Sizler de biliyorsunuz. Yolların asfalt ve yama ihtiyacı… 800’e yakın sokak var ve çok ciddi bir asfalt ihtiyacı doğuyor. O nedenle asfalt şantiyesi kurduk. Saatte 160 metreküp üretim yapabilen bir asfalt şantiyesi kurduk. Onun dışından kilit parke taşı üretim bandımız vardı eskiden kalma şimdi onunla da üretim yapıyoruz. 263 parkın büyük bir çoğunluğunu yeniledik. Sulama sistemleri elektrik bağlantısı… Yeni yeşil alan yarattık. Yaklaşık 20 bin metrekarelik” sözlerini kaydetti. Buca’nın en büyük problemlerinden birinin de trafik olduğunu hatırlatan Kılıç, Buca Metrosu’nun inşasının tamamlanmasının ardından kent için trafik yoğunluğunun rahatlayacağını söyledi.

Öte yandan öğrenci yurdu, Buca Ata Evi, belediye lokantası, kurs merkezleri, kreşler, misafirhane ve taziye evleri gibi projeleri sıralayan Başkan Kılıç, Buca’nın tarım arazilerine ve çiftçilerine dikkat çekerek onlara verilen destekleri anlattı.

“BUCA’NIN TARİHİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Buca’daki tarihi yapıları hatırlatarak sözlerine devam eden Kılıç, “Buca tarihi eserlerin yoğun olduğu bir kent. Burada tarihi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Dumlupınar Mahallemizde buranın koruma imar planını yaptık kesinleştirdik. Sokak sağlıklaştırması başladı. Dumlupınar Mahallesi belki de tüm Türkiye’nin dikkatini çeken insanların gelip ziyaret edebileceği bir yer haline gelecek. Yine Buca için çok önemli olan tarihi tren istasyonu ve tren yolu hattı var. Bunun tarihi 19. yy’a kadar gidiyor. Bunu da TCDD’den kiraladık. İhalesi projesi her şeyi bitti. Şu anda yapım aşamasında. Muhtemelen 4-5 ay içinde yürüyüş yolu olarak Buca’ya kazandıracağız. Forbest Köşkü… Seyfi Demirsoy Hastanesinin içinde. Burada yaşanan hırsızlık olaylarıyla gündeme gelmişti. Biz burayı hızsızlık olayları sonrası talep ettik. Prensipte anlaştık. Sadece bakanın imzasını bekliyoruz. Forbest Kökünü’de artık hak ettiği bir noktaya getireceğiz. Buca denince akla gelecek 7 şeyden bir tanesi. Bunu da bir hizmet alanı olarak vatandaşımıza sunmayı düşünüyoruz” dedi.

“HİÇBİR SATIŞ YAPMADIK”

Buca Belediyesi’nin mallarının satıldığı yönündeki eleştirileri de ele alan Kılıç, “Bazen şunu diyorlar, ‘Benzin istasyonları satıldı’ vs. Sadece hisseli vatandaşın 110 metrekare arsası var 3 metrekare de belediyenin hissesi var. Bu hisseleri zaten zorunlu olarak satıyoruz. Bunun dışında hiçbir satış yapmadan Buca Belediyesi yaklaşık 500 milyon kamulaştırma yaptı. Gece Pazarını kamulaştırdık. Şimdi STK’lar için kültür merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Bir kez daha seçilirsem. Buranın kamulaştırmasını yaptık ve hiçbir borcu yok. Onun dışında 6-7 bin metrekare alan kamulaştırması yaptık. Orayla da Büyükşehir ile ortak projeyle bir pazar yeri ve hizmet alanı yapmayı düşünüyoruz. Bunun dışında da benzin istasyonlarıyla ilgili bir durum var. Buca Belediyesinin 3 tane benzin istasyonu var. Bir tanesi Kaynaklar yolu üzerinde, biri belediyenin karşısında biri de yeni demokrasi meydanının orada. Merkezdeki benzin istasyonları 2007 yılında ilk önce Buca-Mar tarafından ilk önce 10 yıl sonrasında da 5 yıl olmak üzere toplam 15 yıllığına bedelinin tamamen peşin olmak üzere bir akaryakıt şirketine kiralanıyor. ardından 2010 veya 2011 belediyemiz tarafından bir dava açılıyor bu kiralama miktarı için yerel mahkeme lehte karar veriyor. Sonra üst mahkeme bozuyor. kiracılar tekrar geliyor. Soransında davalar devam ediyor hatta en son Yargıtay Hukuk Üenel kuruluna gidiyor dosya. En son 2022 yılının sonra orada karar veriliyor ve belediyenin alması gerekiyor. Biz kaymakamlığa başvuruyoruz. Tahliye talebimizin reddine karşı dava açıyoruz. Ondan sonra Buca Belediyesi’ne 15 yıldır getirisi olmayan yerler şu anda tahliye edildi. Buca-Mar’a ruhsat alıp Buca-Mar işletsin istiyoruz. Buca belediyesi en azından gelir elde edecek. Onu da inanın ben burada çok çabaladım. Sürekli hızlandırma dilekçesi verdik. Diğer Kaynaklardaki yerle ilgili de buranın da belediyeye hiçbir faydası yok. Bunlara da tahliye davası açıldı ama temyiz edildi. Bu sefer de 3 aylık kirayı alınca… Oradada mahkeme kararı bekliyoruz. Orayı da Bucalıya kazandıracağız” sözlerini kaydetti.

BAŞKAN KILIÇ GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Belediyenin borçlarına ilişkin gelen sorulara Kılıç, “Borçlanma olur. Gelecekteki yatırımları öne çekmek için olur. Biz de bütçenin iki katı borçla göreve geldik. Şu anda bizim borcumuz devlet borcunu çıkarırsanız. Bütçeye oranı yüzde 10-15’dir. Biz kendi dönemimizde olan borçların hepsini ödüyoruz. Biz mali disiplin sağladık. İşçimize delikli bir TL borcumuz yok. Önümüzdeki yılın önümüzdeki dönemi için 2 milyar 700 milyonluk bir bütçesi öngörülüyor. Biz gerçekleştirmeleri de ciddi şekilde tutturuyoruz. bizim şu anda çok bir kaybımız yok. Bütçenin yatırıma ayrılan… bu yıl gerçekleşen bütçenin yaklaşık 3’te biri yatırımlara ayrılmıştı” dedi.

İYİ Parti ve DEM Parti’nin aday çıkarması durumunda partisinin şansı olup olmadığına ilişkin gelen soruya Kılıç, “Ben aday olursam ciddi bir oy alacağımı düşünüyorum. Ben tüm siyasi partilerden oy alacağımı düşünüyorum. bu kendim için söyleyeceğim bir durum. Burada bir sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

Ayağının kırılmasıyla ilgili çıkan dedikodu haberlerini de ele alan Kılıç, “Bacak kırığımla ilgili bir sürü saçmalık olmuş. Böyle bir şey olabilir mi? Düştüm, ambulans geldi. Ben kendim çıktım. Çünkü çok dar bir alandı. Kaan buldu beni oğlum. Çocukların oyun alanının olduğu bir bölge o gün açık kalmış. Allahtan bana oldu. hastaneye gittik. doktor geldi ilgilendi. Hemen orada baktılar. Bundan dolayı artık rapor çıkarttık, yüksekten düşme diye 112’nin de oradan aldığı şey. yüksekten düşme 2,5 metre. Dövseler bu şekilde kıramazlar” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kılıç, engellilerin halini anladığını aktaran Kılıç, Buca’yı kaldırımlarından yollarına kadar engellilerin daha rahat yaşayabileceği bir yer haline getireceğini söyledi.

Belediyede çalışan işçi sayılarının fazla olmasından dolayı çok eleştiri geldiğine yönelik gelen sorulara da Kılıç, “Buca Belediyesi’nin daha 200 işçiye daha ihtiyacı var. Bizim bütçeden ayrılan payda da şu anda yüzde 40 kotası var. Bunun yanından bile geçmiyor. Bize kalifiye olmayan işçi lazım. Bize süpürgeye, park bahçeye işçi lazım. Bizim şu ana kadar aldığımız işçilerin  yüzde 90’ı saha işçisi olarak aldık. Onun dışında destek hizmetlerinde çay ocaklarında hiç yoktu. Onun dışında park bahçeler ve fen işlerine alındı. Hatta denetimi serbestlikle anca şey gidiyor. Denetimi serbestlik bittiğinde bir 200 daha işçi almak zorundayız. Benim döneminde ciddi bir işçi alımı oldu. Şu anda 1700 civarında personelimiz var. Ben geldiğimde 5-6 tane süpürgeci vardı. Tüm kentte. Süpürgeci yoktu” dedi.