Buca Belediyesi’nin ek bütçe değirmeni hangi suyla dönüyor?

Didar DEMİRCİ

Buca Belediyesi, 2023 mali yılı için bütçesini 1 milyar 550 milyon olarak belirlemişti. Ancak Buca Belediyesi temmuz ayı olağan meclisine ek gündemle, ek bütçe talebi geldi. 2023 mali yılı bütçesi 490 milyon artıracak olan önerge, bugünkü (6/7/2023) meclis birleşiminde görüşülmek üzere ivedilikle plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Öte yandan mecliste AK Parti Grubu’nun ek bütçeye ret oyu vereceği öğrenildi. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan AK Parti Buca Belediye Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, ek bütçenin hangi kaynakla oluşturulacağı ve hangi yatırımlar için kullanılacağı konusunda bir açıklama yapılmadığını vurguladı.

Belediyenin öz gelirleri ek bütçeye yetmiyor

Buca Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 90 oranında İller Bankası’ndan alınan payla oluşturulduğunun altını çizen AK Partili Sevil, “Belediyenin İşletme ve iştiraklerden gelen toplam bütçenin içerisinde neredeyse yüzde 2’lik bir pay var. Sen öz gelir üretebilen bir belediye de değilsin. Kaldı ki öz gelir üretemediği gibi biz her ay bir belediye şirketinin sermaye artışı olsun diye, bir taşınmazı oy çokluğu veriyoruz. Yani taşınmaz tahsisi yapıyoruz. Erhan Başkan, ‘Ben iller bankasına güvenmeden bunu yapıyorum’ dese de elimizdeki veriler bunu doğrulamıyor” diye konuştu.

Ek bütçe yerel seçim hazırlığı mı?

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın mecliste yaptığı konuşmada, İller Bankası’ndan gelen paylarının azaldığı yönündeki söylemlerini hatırlatmamız üzerine Sevil, şu açıklamaları yaptı:

“Şunu çok iyi biliyor ki ilerleyen süreçte alacakları paylar enflasyon oranında artacak. Yine İller Bankası’na güveniyor. Zaten güvenebileceği başka kaynak da yok. Ama İller Bankası’ndan gelen payım düştü diyor. Senin 1 milyar 550 milyonluk bütçenin de yüzde 90’ı İller Bankası’ndan gelen payla oluştu. Dolayısıyla senin işletme iştiraklerinden gelen çok çok yüzde 2’lik bir yatırım gelirin varken bugün talep ettiğin 490 milyonluk ek bütçeyi yapman mümkün değil.”

Öte yandan Sevil, çarpıcı bir iddia da öne sürdü. Sevil, Buca Belediyesi’nin istikrarlı bir mali yönetimi olmadığını söyleyerek, “Genel seçimlerde kapıldıkları algı nedeniyle elindeki bütçeleri ilçedeki vatandaşların lehine kullanmadılar. Yerel seçimlere giderken de dolayısıyla kaynaklarını artırmak durumundalar. Kendi öz gelirleriyle bunu başaramayacakları için yine İller Bankası payına güvenerek bugün bu miktarda bir ek bütçe getirebiliyorlar” dedi.

Exit mobile version