Buca’da 237 milyonluk satış gerilimi
HABER/ Didar DEMİRCİ- Buca Belediyesi’nin ekim ayı olağan meclis birleşiminde belediyenin satışa çıkarttığı taşınmazlar muhalefetin tepkisine neden oldu. Taşınmazlarla ilgili Buca Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, satışlarına karşı olduklarını belirterek, “Bu satışları yaparak daha önce yapmadığınız projeleri 5 ayda mı yapacaksınız?” dedi. Ayrıca AK Parti Buca Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil de, “Satışları yapıyorsunuz ancak Buca’nın kronik sorunlarıyla ilgili hiçbir şey sunamadınız” sözlerini kaydetti. Gelen eleştiriler karşısında Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ekonomik krize işaret ederek, “İller Bankası’ndan gelen payımız işçilerin yarısının maaşını bile ödemeye yetmiyor” dedi. Öte yandan Kılıç, görev süresinde yaptıkları kamulaştırmalara ve belediye hizmet alanlarına hazırladıkları projelere dikkat çekti.
“BUCA’YA DERT OLMAYA GELDİĞİNİZİ GÖRÜYORUZ”
Buca Belediyesi’ne ait biri benzinlik olmak üzere 4 adet taşınmaz yerin satışına yönelik itiraz nedenlerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu, “Kuruçeşme Mahallesinde olan bir yerin arsa satışıyla ilgili 10 Ekim’de belediyenin ihaleye çıkacağını basın yoluyla duymuş bulunmaktayız. Buradaki rakamları da öğrendiğimiz kadarıyla, benzin istasyonu 150 milyon, arsa satışı 80 milyon, Mustafa Kemal’deki yerimiz 2 milyon ve Kuruçeşme’deki yerimiz de yaklaşık 5 milyon bir rakamla ihaleye çıkılacağını görüyoruz. Bütçe üzerine konuştuğumuzda 4,5 yılımızı doldurduk. 5. Yılımızın son günlerini yaşıyoruz. Ve Buca Belediyesi’nin şurada 2 meclis daha gündem maddesini toplanırız. Ve yılbaşından sonra herkes kendi başının çaresine düşecek. İlk geldiğimizde bütçelerde tasarrufa gidilmesi gerektiği harcamaların fazla olduğunu ve nitekim bugün bu satışlarla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Biz bu satışların olmaması gerektiği kanaatindeyiz. Daha önce yapmadığınız projeleri bu 5 aya mı sığdıracaksınız. Bucalının derdine dermal olacağız derken tam tersine Buca’ya dert olmaya geldiğinizi görüyoruz” sözlerini kaydetti. Öte yandan “Keşke Buca’ya herhangi bir eser bırakmış olsaydınız” diyerek eleştirilerini sürdüren Gündoğdu, belediyenin borcunu kapatmak için satışların yapıldığını dile getirerek, “Satışın iptalini istiyoruz” dedi.
“BUCA’DA MALİ VE YÖNETİM KRİZİ VAR”
Belediyeye ait taşınmazlarla ilgili ne yapıldığını sorarak konuşmalarına başlayan Sevil de, taşınmazların belediye şirketlerine sermaye artışı olarak verildiğini ve bu taşınmazlardan belediyenin bir öz gelir elde edemediğini söyledi. Sevil, “Buradan bir öz gelir elde edemediğiniz, bu sermaye artışları belediyenin kasasına bir faydası olmadı bir de bu taşınmazları sattınız. Biz ısrarla bu satışları kabul etmediğimizi söyledik. Ama bunu söylerken, sizin önünüze engel olmak değildi. Biz her defasında bu krediyi ne için kullanacaksınız? Bu satışları ne için yapıyorsunuz? Biz size, ‘bir projeniz var mı?’ dediğimizde, ‘buradan gelecek gelirleri nereye aktaracaksınız’ dediğimizde; bize, ‘Buca’nın kronik sorunlarıyla ilgili hiçbir şey sunamadınız. Bu paraların harcanacağı yerle ilgili herhangi bir belge bulunmuyor. Bununla ilgili de acaba işçilerin haklarının önümüzdeki günlerde ödenemeyeceği kaygısı yaşanıyor, belediyenin temel ihtiyaçları noktasında sıkıntılar var bunların karşılanması için mi bu paralar harcanacak diyoruz. Ama öyle de olsa böyle de olsa burada bir mali kriz ve yönetim krizi var” diye konuştu.
“KAMULAŞTIRMALARI GÖZ ARDI EDİYORSUNUZ”
Hayata geçirdikleri projeleri hatırlatan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, belediyenin yaptığı kamulaştırmaları da hatırlatarak, “Kendi taşınmazlarla yapmıyorsunuz diyorsunuz ya… bizim yaptığımız kamulaştırmalar işte gece pazarı yaklaşık 7 bin 500 metrekare kapalı alan belediyeye ait. Kentin en değerli alanlarından birisi. Onun dışında 6-7 dönümlük pazaryeri kamulaştırması var. Onun da değeri artı. Bunları göz ardı edip satışlarla ilgili konuşuyorsunuz. Şimdi yaşadığımız ekonomik krizi sizler bizden daha iyi biliyorsunuz. İller Bankası’ndan gelen paranın personel maaşına yetmiyor. Personel sayımız da yasal sınır çerçevesinde. İller Bankası payı personel parasının yarısına yetiyor. Şimdi mazot olmuş 40 TL. Buca Çarşıyı ne yaptık 2 defa ihaleye çıktık ekonomik krizden dolayı kimse girmedi” sözlerini kaydetti.
EKONOMİK KRİZE RAĞMEN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ
Buca kent planlamalarını hatırlatan Başkan Kılıç, “Kentin planları yoktu. Belediye hizmet alanlarının hepsinde projemiz var. Belediye hizmet alanı olarak görülüp imar planlarında bir tane projesiz yer yok. Kamulaştırmaların hepsinin paraları verildi. Yani burada biz ekonomik krize rağmen elimizden geleni yapıyoruz. Bankalar kredi vermiyor. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey olmamıştır. Ciddi dar boğaz yaşanmamıştır. Biz kamu kurumlarıyız. Buna rağmen kredi çıkmıyorsa ki kredi limitimiz çok yüksek. Biz 1,5 milyara kadar borçlanabilmemiz lazım. Şu an bankada 100 milyon TL var. O yüzden satmayalım ne yapalım? Benzin istasyonunun yanındaki yer. Bir şey yapalım dedik onda da olmuyor. Satıp en azından… Sporyum bitecek, demiryollarından aldığımız yerin projesi ihale aşamasında ona para gidecek. Ekonomi kötü. Dediğim gibi bunlar şimdi çıkarttığımız olay da değil. Biz bu kararı daha önce de aldık. Olmamıştı. O yüzden gideceği yerler belli” diye konuştu.